Хотелите по Черноморието са пълни и без руските туристи

Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Нелоши резултати за първите дни на май очакват хотелите, които отвориха врати по Черноморието. От вчера курортите се пълнят с румънци, пристигат хора от и други европейски държави, както и българи. Не работят всички хотели, а основно тези, които са на първа линия. Очаква се обаче да се напълнят максимално за Великден и Гергьовден.

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес, пише Pariteni. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и изключително гръцки туристи.

От 5% до 10% са повишени цените за туристическите пакети за това лято, заяви още тя.

В началото на май се очакват и първите чартърни полети с организирани групи туристи, информираха от бургаското летище. Става дума за чартъри с британци и поляци. Малко по-късно - чехи, германци.

"Златни пясъци" се готви да посрещне около 15 000 гости през уикенда. Предимно румънци, основната вълна приижда от утре.

Общо делът на българите е висок, вероятно ще е над една трета. При българите фактор е съвпадението между Великден и почивните майски дни. Дъждовното време не отказва гостите, тъй като по принцип началото на май не предлага добри условия за плаж. Разчита се на басейни, СПА процедури и други атракции. 

Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. А навсякъде основният проблем остава липсата на кадри. 

Румънският интерес към българското море, а и гръцкото станаха причини за командироване на румънски полицаи, които съвместно с български патрулират по пътищата. Смесените екипи следят за трафика в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра - 30 април, 1 май и 6 май са определени като ключови за натоварването дати. Изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение и отнемане на предимство в тесни участъци са основните нарушения, за които ще следят полицаите.

Екипи от Румъния са ангажирани включително да следят за реда в самите курорти. Такива имаше и по време на предишните летни сезони. Но сега се очаква да имат доста работа поради интензивния трафик в рамките на няколко дни.