Акад. Николай Денков: България може да бъде една от водещите страни в Европа, ако няма кражби (lвидео)

ГЕРБ и ДПС се опитват да направят брутална балканска диктатура в България, каза бившият премиер в подкаста „Правосъдие за всеки“

Николай Денков

Николай Денков

С какъв мотив един човек на науката влиза в политиката? Можеше ли да се избегнат предсрочните парламентарни избори? Повече за „сглобката“ отвътре и кой беше препъни камъкът в кабинета „Денков“? Каква е цената на Промяната? Отговорите „от кухнята“ даде акад. Николай Денков в подкаста „Правосъдие за всеки“.

„Както Ицо Хазарта каза веднъж – „Толкова много съм получил от тази страна, че в един момент си казах: Какво мога да дам в замяна“. Политиката никога не ми е била цел. Но винаги пред мен е стоял въпросът: Може ли да направим така, че да се живее по-добре в нашата държава. България е прекрасна страна. Ако се управлява по-добре и се намалят кражбите, може да бъде една от водещите страни в Европа“, обясни Денков. 

Как започна всичко:

„Алтернативата беше или - отиваме на избори със  служебно правителство, с всички рискове да заплуваме на изток, или търсим вариант, за който от ден първи знаехме, че ще бъде много трудно. Но целта беше да бутаме страната в правилната посока - към еврозоната, към реализирането на реформи, да вдигнем доходите на хората, да намалим неравенството. Успяхме да го направим, колкото и да беше трудно“, каза Денков. 

По отношение на свалено доверие към министъра на МВР Калин Стоянов в кабинета „Денков“, доскорошният премиер коментира, че за да се получи една оставка трябва да има мнозинство в парламента – решението не е на министър председателя, както хората очакват.

„Поисках Калин Стоянов да си свърши работата по отношение на разследването след протеста срещу БФС. Исках да се разбере кои са биячите от МВР, защото полицаите нямаха номера на униформите си. ПП-ДБ му поискаха оставката официално и тогава се разбра - ГЕРБ и ДПС блокираха и казаха: „Не, тук няма какво да пипате.“ И стана ясно, че ние оставката няма как да я получим. Казвал съм многократно, че моето отношение към Калин Стоянов ще се определи от неговото отношение към биячите в МВР“, обясни Денков и допълни, че той е поискал от Стоянов да си свърши работата и след трагичния случай в Стара Загора, при който бившият републикански шампион по борба загина при арест. 

„Очаквах разследване по вътрешните правила. Тогава отново около 4-5 дни нямаше никаква реакция от МВР, което беше абсурдно. Вече беше ясно, че Калин Стоянов смени 18 ръководители на областни дирекции на МВР. И после се оказа, че това са хора, немалка част от които са свързани с ДПС. Така че, всъщност, още след изборите беше ясно, че неговата силна връзка е с Пеевски. 

Струваха ли си жертвите и можеше ли нещо да се случи по-добре със или без „сглобката“?

„Политиката е изкуство на възможното /по Ото фон Бисмарк – бел .ред./. При тази ситуация не мисля, че нещо повече можехме да направим. Единственият въпрос беше дали можеше да продължим и след ротацията според предварителна договорка. И аз лично бях оптимист, че можехме да изкараме докрай тези 18 месеца. Щяхме да завършим един етап. Но този етап съдържаше и една част, която се оказа голяма хапка за ДПС и ГЕРБ. И тази хапка е промяната в съдебната система, антикорупционната комисия, регулаторите. Там корабът заседна още през януари. Министерският съвет до края работи много интензивно, за да можем да отвърлим още работа по управленската програма», каза Денков.

До декември - с много спорове, ядове, счупени маси, декларации от трибуната в Народното събрание, също са се движили нещата, според него. «И всъщност заради това падна механизмът за проверка на ЕК. Затова ни приеха в Шенген по въздушен и морски път. Законите бяха приети. Но от 1 януари нататък, работата в Народното събрание заседна. Междувременно в Министерския съвет министър Славов подготви Закона за съдебната власт, но в Народното събрание работата спря. И това бяха първите знаци». 

Тогава започва да поддава „сглобката“ – със скрити знаци. А явните идват на по-късен етап. 

„Борисов имаше колебание. Той знаеше, че ако се откаже, ще плати политическата цена, особено навън. Но Пеевски вече беше дал своите знаци, че не е склонен да продължи по този път. Ще припомня една история. Правехме поредния Съвет по сигурността, след като Пеевски и Делян Добрев бяха вкарали искане дерогацията на „Лукойл“ да падне за 3 дни. Това беше не просто абсурдно, но и опасно за България. Затова поканих ръководителите на ДПС и ГЕРБ да обясня за какво става дума, защото познавам документацията. Пеевски дойде и се държа абсолютно безобразно. Надвикваше, прекъсваше, даваше команди. И аз накрая му казах: „Или ще започнете да се държите прилично, или си тръгвайте оттук.“ Тръгна си възмутен. Докато той говореше и се държеше по този безобразен начин, Мария Габриел, която беше до мен, очевидно не беше съгласна с този тип поведение. Знаете, тя е деликатна жена, има европейски опит, маниери. След тази среща Пеевски е отишъл при Борисов и му е казал: „Абе, тая /Мария Габриел – бел. авт./ не е от нашите. Ти как я мислиш?» Така че, още тогава Пеевски започна да разбира, че планът му да командва г-жа Габриел след ротацията няма да стане».

Това се оказва голям удар не само за ГЕРБ, но и за ДПС, защото: „Пеевски е поел контрола върху ръководството при вземането на решенията в ГЕРБ. И това нещо се вижда и от хората в ГЕРБ. Затова има голямо напрежение.“ А на какво се дължи това напрежение – могат да потвърдят само хора „от кухнята“.

По-важна е била съдържателната част по време на преговорите, която също създава проблеми. 

„Г-жа Атанасова я дефинира много ясно пред медиите. Тя каза: хубаво, като стигнам до регулаторите и до Висшия съдебен съвет и до тези ключови позиции, ще ги разпределим едно на ДПС, едно на ГЕРБ, едно на вас /ПП-ДБ/. Това беше тяхната цел. И тя беше много ясно казана. И ако ние се бяхме съгласили, уверявам ви, днес аз щях да бъда вицепремиер и нямаше да отиваме на избори. Но какво щеше да означава това за хората - от една страна ДПС и ГЕРБ да имат мнозинство насякъде. И от втора страна - всички тези институции да могат отново да се използват като бухалки. Щяхме да презаредим системата. Ние казахме, че това няма да стане“, каза Денков. 
През цялото време ГЕРБ и ДПС се опитват да реализират фиктивни промени, но да си остане същото, за да се презареди системата – обясни акад. Денков. 

И докато по време на „сглобката“ всички питаха ПП-ДБ защо я има, след хвърлената оставка питат защо не продължиха още. 

„Отговорът е, защото не можехме да продължим. Техният план се видя накрая. Задавали ли сте си въпроса защо реагираха така остро, че на 6 март подадох оставката? 
Те искаха това правителство да остане с мен начело като премиер – и като казвам „те“, говоря за Пеевски и Борисов. А през това време да саботират работата - да продължават да критикуват по медиите и в края на краищата да се опитат да ни съсипят, използвайки моето лице отпред. Този план би бил катастрофален – от една страна нищо нямаше да свършим, а от друга - те щяха да продължат да си правят своите хватки. Щяха да ни дескридитират. Нямаше да можем да водим разговора, който водим в момента. 

Имаше ли вариант да се придвижат още важни закони и можеше ли да се „отпуши“ пътят до Съдебната реформа? 

Денков бе категоричен, че това е позитивният поглед над нещата, който нямаше как да се реализира. 
„До края на декември и аз очаквах, че може да продължим, но ясно се видя, че за всички важни гласувания за ГЕРБ и ДПС, използваха „Възраждане“, за да си осигурят мнозинство. Може да се подпиша с двете си ръце, че когато се стигне до ключово гласуване, където имаме разминаване, те щяха да си осигурят това мнозинство. Има една много знакова сценка как „Възраждане“ гласува да има обществени поръчки за частните болници, след което се вижда как Десислава Атанасова им се скарва, и те сменят позицията си.“ 

А насред поредния несигурен политически период преди предсрочните парламентарни избори е изключително важно демократичната общност да бъде обединена – категоричен е Денков. 

„Отиваме на избори и са важни две неща. Първо, ГЕРБ и ДПС да не успеят да си съберат 121 гласа, и второ – да не си съберат 160 гласа с патериците около тях. Ако искаме промените да продължат в правилната посока, трябва да се обединим и да разберем, че врагът е друг“, каза Денков и отбеляза, че залогът е изключително голям и хората трябва да излязат да гласуват, защото в момента ГЕРБ и ДПС се опитват да направят „брутална балканска диктатура в България“. – „Освен това трябва да се следи под лупа дали някой ще се опита да махне машините, защото това ще бъде ясен знак за фалшификация на изборите“.