Евроизборите наближават: Българинът мисли повече за джоба си и по-малко за геополитиката

50% са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Това показват данните от последното проучване на "Евробарометър".

"Това са прогнозни данни и бих бил много доволен на 50%. Важно е, че изборите ще бъдат 2 в 1, но и да говорим, че не са само парламентарни. Избирайки нашите представители в ЕП, определяме накъде ще тръгне ЕС в следващите 5 години", коментира ръководителят на бюрото на ЕП в София Теодор пред Стойчев Bgonair.

Данните на "Евробарометър" показват, че огромна част от останалите европейски граждани посочват геополитическата обстановка като най-важен фактор да се гласува на евроизборите. 

"Докато в България осъзнаването на важността на геополитическата ситуация е по-слабо. Основно искаме от ЕС да подобри живота на всички български граждани. Хората основно очакват и мир - основата в създаването на ЕС. Надявам се в България да започнем да мислим малко по-глобално за предизвикателствата пред нас. Цялостното осъзнаване на геополитическата обстановка е по-слабо в българските граждани", каза още Стойчев. 

По думите му сред най-важните теми са икономическият растеж в ЕС и как се напредва по зелената сделка и дигитализацията. Изкуственият интелект ще бъде важна тема в ЕС - как той регулира AI.

"Младите приемат членството ни в ЕС за даденост, не е толкова осъзнато. Целият техен съзнателен живот е минал в ЕС. На тях да им обясняваш за опашки за визи и трудности да учиш в чужди университети е нещо абсолютно неразбираемо. Осъзнават добре ползите, но смятат всичко това за даденост и не го свързват задължително с участие на избори. България има огромна полза от членството в ЕС. Получаваме много повече от това, което даваме като вноска", подчерта Стойчев.

Той добави, че кампанията "Използвай гласа си" призовава за гласуване на изборите, тъй като "българите са малко разочаровани от демокрацията". 

"Но е важно да си кажем, че демокрацията зависи от нас - ако не сме активни на избори, тя няма да функционира добре", отбеляза Стойчев.