Владислав Горанов начело на 24 МИР – законът „Матнитски“ вече не страхува политицити

Номинацията се свързва с влиянието на лидера на ДПС Делян Пеевски

Димитър Иванов
 
Политици атакуваха Делян Пеевски, че тотално  завладя вземането на решения в ГЕРБ по време на кабинета Денков-Габриел, което в крайна сметка костваше и разпадането на т. нар. неколиция с ПП-ДБ. Това беше сериозен удар по електората на ГЕРБ, който се надяваше, че партията е приключила със стария силов, задкулисен начин на управление и поема курс към по-нов, европейски модел на вземане на решения. Разочарованието за ядрото на проевропейската партия обаче се засилва с всеки изминал ден след разпада на “сглобката”.

За Борисов и ГЕРБ не е нетипично да употребяват политически лица, които след първия по-грандиозен скандал, при който има риск имиджът на вожда  да се замърси -  изчезват в политическа забрава. Списъкът е дълъг и включва министри, депутати, кметове и дори цели партии, които са посмели да се пришият към ГЕРБ. 

Владислав Горанов изглеждаше точно като поредния Цветан Цветанов,  Дани Кирилов и др. които се возеха на задната седалка на джипката и в последствие отидоха в канавката, а Борисов продължи своя политически път чист като сълза.

В началото на миналата година бившият финансов министър на ГЕРБ се оказа в черния списък на САЩ “Магнитски”, заради „широкото му участие в корупцията в България“. Първата реакция на Борисов на партийно събрание тогава беше, че Горанов не е член на партията, което после беше опровергано от собствените думи на ковчежника.

Неоспоримият паралел с Пеевски

За никой от ГЕРБ навярно не е тайна, че Влади Горанов действително не е човек на Бойко Борисов, а на Делян Пеевски и причината да е отново в първите редици всъщност е засилващата се роля на лидера на ДПС в партията на Борисов, за която говорят много анализатори. Това е и голямото разочарование за твърдия електорат на ГЕРБ, които след издигането на Мария Габриел за ко-премиер в планираното за ротационно редовно правителство, сакаш повярваха, че партията е поела стабилен курс към Европа и нов начин на управление от лидера. 

Връзката между Пеевски и Горанов стана известна на обществото още през 2014 година, когато в медиите изтече снимка от мистериозна среща между двамата, състояла се през 2010 година. По това време Владислав Горанов е зам.-министър на финансите в първия кабинет на Борисов. "Оказахме се на едно и също място," коментира финансистът. “Случайно бях там, само кафе пихме" - това бяха тогава думите на номинираният малко по-рано същата година за шеф на ДАНС Делян Певски.

Самият Пеевски за кратко, също като Горанов, беше низвергнат от своята партия. Лидерът на ДПС по това време Мустафа Карадайъ каза по време на предизборна среща с младежи в Хасково: “Г-н Пеевски никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във вземането на политическите решения в ДПС. Г-н Пеевски не е бил член на ДПС, той стана част от гражданската квота." 

Изтичането на информация за издигането на Горанов за водач на една от софийските листи на ГЕРБ не се прави случайно. Тактиката на Борисов да опипа почвата, преди да вземе решение, вече е добре позната, особено след поредицата избори в последните години. Дори да не издържи стрес теста, Горанов ще остане ключова фигура на тези избори, а за гражданите недоумението – защо санкциониран по „Магнитски“ получава водещи позиции в проевропейска партия. Вероятно в тези задкулисни игри се крие и причината предизборната кампания да започне с изцяло негативен и омаскаряващ наратив във всички посоки - за да се откажат хората да гласуват и резултатът да се реши от купения и контролирания вот.