Фон дер Лайен: Путин се фокусира върху миграцията, за да дестабилизира Финландия

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен


„В момента Русия съсредоточава хибридните си атаки върху съседна Финландия, използвайки мигрантите за да дестабилизира страната“, заяви Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия.

Скандинавската държава затвори източната си граница в средата на декември, след като от август насам близо 1000 мигранти са пристигнали без визи през граничните ѝ пунктове с Русия.

Двете съседки имат обща 1340-километрова граница и Хелзинки заяви, че рязкото увеличаване на броя на търсещите убежище е организирано от Русия - обвинение, което Москва отхвърли.

"След хибридната атака, предприета от Беларус през ноември 2021 г. срещу Латвия, Полша и Литва, всички знаем как Путин и неговите съюзници инструментализират мигрантите, за да тестват нашата защита и да се опитат да ни дестабилизират. Сега Путин се фокусира върху Финландия", заяви фон дер Лайен пред репортери.

През 2021 г. Беларус организира приток на мигранти към съседните Полша, Литва и Латвия, което доведе до сериозно влошаване на отношенията между Европейския съюз и Минск.

Фон дер Лайен говори след среща с министър-председателя на Финландия Петери Орпо във финландския град Лапеенранта, на около 30 км от руската граница, за да обсъдят "какво могат да направят Финландия и ЕС, за да предотвратят инструментализираната миграция към източната граница на Финландия", се посочва в изявлението.

Затварянето на осемте финландски гранични пункта беше удължавано няколко пъти, а през април правителството заяви, че те ще останат затворени "до второ нареждане", тъй като ситуацията остава непроменена.

Ръководителят на ЕС заяви, че хибридната атака на Русия "без съмнение е в отговор на вашата твърда подкрепа за Украйна и присъединяването ви към НАТО".

Отношенията на Финландия с Русия се влошиха след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Москва предупреди за "контрамерки", след като Финландия се присъедини към НАТО през април 2023 г., обръщайки десетилетната си политика на военно неприсъединяване.

В допълнение към пълното затваряне на границите Финландия в момента подготвя законодателство, насочено към ограничаване на миграцията, за да се справи с явлението, съобщава БГНЕС