Прогноза: Социалистите, либералите и зелените ще загубят на eвровота

Имаме едно изместване към десния сектор, който се разширява, каза тя

Пред Европа стоят едни от най-сериозните избори. Вотът за европарламент може да промени много неща занапред, особено ако крайни политически формации имат свои представители. Тези тенденции вече са ясно видими в няколко държави.

"Излязоха няколко предвиждания. Последният "Евробарометър" и политическите анализатори казват, че голяма разлика в трите групи няма да има, особено в християндемократите, те ще се запазят и ще мръднат с един, двама най-много. Социалистите обаче ще загубят около 19-20 депутати и ще се свият либералите, които бяха изненадата в миналия парламент, заедно със зелените. Зелените също губят. Имаме едно изместване към десния сектор, който се разширява", каза директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

По нейни думи парламентът е бил преобладаващо либерален и зелен и е имал доста представители на крайната левица.

"Нидерландия и това, което се случва във Франция, виждаме, че те желаят да имат някаква идентичност, тъй като в миналия парламент те бяха формално без група и ненапразно се разграничават толкова от Путин и Русия. Започват да приемат факта, особено след приемането на миграционния пакт, че активната или умерената десница ги слуша и започва да върви в някаква посока", посочи Панайотова пред Bulgaria ON AIR.