Шарл Мишел отговори на упреците на Тръмп: ЕС е дал на Украйна 150 млрд. долара

"Не се страхувайте от Путин, нас не ни е страх"

Шарл Мишел

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Доналд Тръмп да "се запознае с фактите" относно помощта за Украйна, след като претендентът за президентския пост в САЩ заяви, че Европа трябва да дава повече пари на Киев, предаде АФП.

"Не се страхувайте от Путин. Нас не ни е страх. Нека да изясним фактите. Числата говорят сами за себе си. Приносът на ЕС към Украйна: 143 млрд. евро (150 млрд. долара)." пише Мишел в публикация, адресирана до Тръмп в X.

По-рано експрезидентът на САЩ поиска Европа "да се задвижи" по отношение на подкрепата за Украйна - на фона на предстоящото гласуване в Конгреса на дълго отлагания пакет от помощи за разкъсваната от война страна в размер на 61 млрд. долара. 

"Както всички са съгласни, оцеляването и силата на Украйна трябва да са много по-важни за Европа, отколкото за нас, но те са важни и за нас! РАЗДВИЖВАЙТЕ СЕ, ЕВРОПА!" - написа Тръмп в своята платформа за социални медии Truth Social.

Експрезидентът на САЩ упражнява строг контрол върху много републиканци във Вашингтон, които бавят от седем месеца отпускането на нови средства за Украйна.

Това доведе до недостиг на боеприпаси и отбранителни системи в Украйна и до неуспехи във войната, започнала с руската инвазия през февруари 2022 г.

Базираният в Германия Килски институт, който следи помощта за Украйна, заяви, че от началото на тази година ЕС и неговите държави членки са най-големите донори с обещани 144,1 млрд. евро, следвани от САЩ с 67,7 млрд. евро.

Въпреки това ЕС е отпуснал само 77,2 млрд. евро, тъй като голяма част от обещанията са за няколко години.

Камарата на представителите на САЩ трябва да гласува на 20 април нов пакет за военна помощ, който ще отключи милиарди долари за Украйна, Израел и Тайван.

Байдън призова Конгреса да приеме пакета, като се ангажира  да подпише закона незабавно.

През месеците, в които американският пакет се бавеше в Конгреса, страните от ЕС подписаха военна и бюджетна помощ за Украйна на стойност десетки милиарди долари.

Но Европа се бори да поддържа въоръжаването на Украйна, докато военната суперсила САЩ е затънала в политически спорове, оставяйки украинските сили на фронтовата линия без оръжие. /БГНЕС