Тихомир Безлов: "Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов

"Има проблем не само с капацитета, но и с корупцията в полицейските служби. Проблемът е в закона, относително леки наказания, даже и условни. Имате огромно количество чужди граждани, които участват в каналите за мигранти. Даже, нали ако се опитаме да направим някаква оценка, вероятно особено лятото има повече чужди граждани, които работят като превозващи. Другият голям проблем е че дори и всъщност като го задържите... Ако този човек загуби товара си, задържат го някъде по магистралите, или да кажем по бургаско около границата. Това, което се случва с мигрантите, те биват изпратени в центровете за бежанци. От там, те са от отворен тип, те напускат в рамките на десетина дена и тази игра продължава", каза пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По отношение на т.нар. "офиси", в които трафикантите получават парите си, Безлов разказа, че това всъщност са магазинчета около т.нар. "Малък Бейрут" около Женския пазар в столицата.

"До върха на схемата обикновено не се стига. България е по-ниско ниво. Има организатори, да ги наречем. Най-високите нива са извън страната и те обикновено са дори и извън страните, в които се извършват най-голямата част от операцията. Най-трудно се реализира финансовата част. Много ограничени са случаите, в които се стига до парите", каза още той.

Причините според него се коренят в сложността на това и изискването за специални усилия и капацитет.

"Едно от нещата, които е най-важно да се случи е, да има промяна в европейската правна рамка", смята Безлов.

"Със сигурност правят пари за определени мрежи, които имат участие в държавните институции, нали може да се спекулира и за политически влияния, но досега големи разследвания в тази посока се броят на пръсти".