Тръгва филм за "факела" Пламен Горанов, който запали протестите

37-годишният варненец се запали преди две години пред Община Варна в знак на протест и с искане за оставка на тогавашния кмет Кирил Йорданов и Общинския съвет

Късометражен документален филм за Пламен Горанов ще бъде представен за първи път на София филм фест през март. Лентата, наречена „Пламен”, проследява трагедията на 37-годишния алпинист и фотограф от Варна, запалил се преди две години пред Община Варна в знак на протест и с искане за оставка на тогавашния кмет Кирил Йорданов и Общинския съвет. Постъпката му бе кулминацията на масови протести, изкарали по улиците на морската столица близо 70 хил. души.

Пламен Горанов се самозапали на 20 февруари 2013 г. и почина от изгарянията навръх националния празник 3 март.

Три дни по-късно и след 13 г. управление варненският кмет Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на улицата.
Филмът показва какво накара Пламен да протестира, водейки в крайна сметка до смъртта му и до създаването на една тревожна тенденция на самозапалванията в най-бедната страна в ЕС. Tой е заснет от българина Андре Андреев, създал в Ню Йорк заедно с родения в Охайо Дан Ковърт компанията „Dresscode”.

“Когато четох за Пламен Горанов, имаше големи паралели в живота му и това, което аз правех, фактът, че е бил фотограф, снимките му ми бяха много интересни. Бих могъл да съм приятел с такъв човек. Интересувах се от него като човек, имал е много приятели, а не толкова от подробностите около изгарянето му”, казва Андре Андреев.

"Разочарованието беше породено не само от нивото на бедност в България, но и защото в САЩ малко хора имаха подобни грижи и не знаеха нищо за тези събития. Докато самозапалването на Мохамед Буазизи в Тунис се превърна във водеща новина в международния информационен обмен, седем от самозапалванията в България в рамките на един месец бяха произвели само няколко дописки и статии, фокусирани предимно върху зрелищната страна на тези актове", констатират създателите на лентата.

В Пламен Горанов и в страстта му към изкуството и фотографията те са видели човек, който споделя ценностите и интересите им и това е още една причина да запознаят всички с него.

Продуцент на филма е журналистът, режисьор и сценарист на документални филми Йордан Тодоров, който работи в Берлин. Сценарият е на Мартин Маринос, докторант във факултета по медии и комуникации в Питсбъргския университет в САЩ.

Филмът е включен и в програмата на фестивала за документални филми в Солун "Thessaloniki Documentary Festival", както и на "American Documentary Film Festival" в Палм Спрингс.
(varna.topnovini)