​Бивш зам.-посланик на Германия: На България ѝ трябват не избори, Спайдърмен'

България няма полза от „Южен поток” - зависимостта от Москва ще се запази, а ще спечелят само олигарсите

"Предсрочните избори няма да решат проблемите на България, защото възможните сценарии са два - или на власт ще останат същите олигарси, или ще дойдат други".

Това казва в интервю пред Българската редакция на Дойче веле Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София.

Според него партията, която би имала полза от предсрочните избори е тази на Бойко Борисов, но това много ще зависи от случващото се в момента, от разследванията около КТБ, Пеевски и Бареков.

По думите в момента цари пълен хаос в държавата. Трудно могат да се правят прогнози дали БСП е в състояние да „отвърне на удара” и да обърка сметките на ГЕРБ, която бе победител на европейските избори. Дипломатът смята, че и по-малките партии - като ДПС, няма да са толкова успешни. Освен това преди новите избори трябва да се промени и Избирателният закон.

Евроизборите показаха, че е необходимо да се премахнат „мъртвите души” от избирателните списъци. А тепърва предстои да се изяснява и въпросът със задължителното гласуване Според мен обаче идеята за задължително гласуване е съвършено недомислена, защото последствията са непредвидими. Вярно, че за целта няма нужда да се променя Конституцията, но положително ще бъде сезиран Конституционният съд - за всеки случай, а и за да се спечели време. Освен всичко друго: кой ще следи за налагането на евентуални санкции при негласуване? Ами че НАП и в момента не може да събира държавните вземания. Единствената полза от задължителното гласуване ще бъде снижаването на купените гласове, казва дипломатът.

Клаус Шрамайер коментира и други два сюжета: „Южен поток” и спрените еврофондове за България.

Ако ГЕРБ спечели изборите, Борисов сигурно ще иска да продължи „Южен поток”, но само със съгласието на Брюксел. Само че докато продължава украинската криза, ЕС в никакъв случай няма да даде зелена светлина. Пък и България няма полза от „Южен поток” - зависимостта от Москва ще се запази, а ще спечелят само олигарсите. Да не говорим, че и руснаците се чудят дали да не се откажат от „Южен поток”. Би било много по-смислено да се разработват собствени газови находища и да се прокарат газопроводи към съседните страни. Освен това българите най-сетне трябва да започнат да пестят енергия. Важно е да се насърчават и възобновяемите енергоизточници, а не да им се удря спирачката. Не бива да се допуска фалит на енергодоставчиците. А това означава, че ще се наложи повишаване на цените на тока, коментира бившият зам.-посланик на Германия у нас.

Той е категоричен, че нито една политическа сила у нас не се стреми трайно политическо стабилизиране, което за него означава на практика стабилизиране на режима на олигарсите. Никой не се интересува от стабилизиране, всички просто искат по-голямо парче от баницата.

Немският дипломат смята, че в момента ДПС - и най-вече Пеевски, са твърде горещ картоф за избирателите на ГЕРБ. Така че Борисов едва ли може да си позволи коалиция с ДПС. Надежда за България ще се появи едва тогава, когато на политическата сцена излязат нови, необременени хора.

Не разбирам защо "Протестна мрежа" не иска да участва в изборите. Там начело може да застане човек като Едвин Сугарев, например. Жалко е, че евродоговорите не предвиждат следната възможност: в държава, която изпадне в извънредно положение, да се изпрати наместник на ЕС с широки правомощия. Защото след 25 години несгоди България очевидно не е в състояние да се изтегли сама от блатото. На нея й трябва някакъв герой като Спайдърмен.