​Григор Лилов: Близкият Изток искаше Пеевски за гарант на милиардите си у нас

Архиви от Червеите са изнасяни на Изток и на Запад

Ролята на Делян Пеевски в правителството на Пламен Орешарски трябваше да бъде на гарант за милиардите евро, които идваха от Близкия изток. Това заяви пред Нова ТВ анализаторът Григор Лилов. 

Според него именно заради това той е трябвало да бъде назначен за шеф на ДАНС. 

„След като не стана това назначение, същите тези интереси влязоха през задния вход чрез разработката „Червеи”, коментира Лилов. „Сблъскваме се с онова, което стана в началото на прехода - едни архиви бяха опоскани, филмирани, десетилетия наред после се разнасяха едни листове и много хора бяха поставяне в зависимост. Сега става същото”, смята той.

Журналистът посочи, че шефката на СГС Владимира Янева е трябвало да бъде изслушана от ВСС, а той предпочел да си затвори очите и да не чуе фактите. 

Българската Темида или не иска да види фактите, или си измисля такива - това са двата недостатъка, констатира той. 

Според Григор Лилов съдът е нарушил закона, тъй като е имало хора, които са изисквали това, обяснявайки колко важна е националната сигурност на България. Той е категоричен, че са прочиствани „масивните”, а онези документи с най-чувствителна информация, са били изнесени, като част от тях са били дадени на служби и на Запад и на Изток, което е страшно, коментира журналистът.