​И Маргарита Попова прави докторантура по национална сигурност в Библиотекарския

Вицепрезидентът по стъпките на Цветлин Йовчев, Йордан Бакалов и Владимр Писанев

Вицепрезидентът Маргарита Попова се оказа докторант на Университета по библиотекознание и информационни технологии, известен като Библиотекарския. 

Заместникът на държавния глава Росен Плевнелиев за най-голяма изненада не е посветила научните си изследвания на проблемите на правото, което е нейната специалност, а на модерната сред политици и държавници тема за националната сигурност, разкрих пред Faktor.bg източници близки до „Дондуков“2. В тънката материя ще я обучават експерти в областта, като бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, заместника му в ДАНС Казаков и вероятно настоящия шеф на Агенцията Владимир Писанчев, който наскоро също защити докторантура по национална сигурност в същия университет.

В интернет страницата на университета няма предоставена повече информация за научните интереси на Маргарита Попова, защото разделът за докторантури се обновявал.

През последните месеци Библиотекарският, според някои политици, се сочи като задкулисен център на властта в държавата, контролиран от Сараите на Доган, въпреки че ректорът Стоян Денчев определя като неверни и манипулативни подобни твърдения. Дисертация по национална сигурност тук е защитил и бившият син депутат и екс служебен министър на МВР Йордан Бакалов, а преподавател в същото учебно заведение е и последният шеф на Шесто на ДС проф. Димитър Иванов.

Преди няколко месеца, докато на власт бяха БСП, ДПС и Атака контрапротестиращи, защитаващи правителството на Орешарски и определени кръгове от задкулисието бяха задействали таен план за импийчмънт на президента Плевнелиев и поемането на властта от Попова. Бившият правосъден министър почти се беше вживяла в тази роля и дори си позволи да критикува държавния глава и да демонстрира независимост от него.

Юристи коментират, че докторантурата на Попова е спорна и не е ясно от гледна точка на Конституцията дали е съвместима с поста и на вицепрезидент на републиката.