Агенцията за закрила на детето се зае със случая с изрисуваните момчета във финала за Купата

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви,че ще извърши проверка по случая с двете момчета с изписани по телата им неподходящи надписи и символи, които бяха на пистата по време на финала за Купата на България между "Левски" и "Славия".

От ДАЗД оповестиха, че ще сигнализират БФС и полицията. Агенцията предстои да направи проверка как децата са били допуснати в този вид на стадиона и дали са били придружавани от родители.

"Сините" фенчета, на видима възраст под 10 години, голи до кръста, бяха снимани от LAP.bg. На телата им е изписано "Levski hooligans", SW 1999 (Sofia West - най-влиятелната фракция от "Левски" - "София Запад") и ACAB - абревиатура на All Cops Are Bastards - Всички ченгета са гадняри).

В момента на снимката едното момче е уловено да отправя нацистки поздрав.

На друга снимка, разпространена из социалните мрежи, се виждам че на гърдите на едното от момчетата е нарисуван пречупен кръст, а под него пише "criminal" ("престъпник").

По правилник Дисциплинарната комисия към БФС трябва да наложи глоба в размер на 37 000 лв за прояви на расизъм. Засега тя не се е сезирала по случая.