Вместо подкрепа: Български писател обяви за "внушение" окупацията на Крим

Светослав Нахум

Светослав Нахум

Писателят Светослав Нахум, член на българския ПЕН клуб е изпратил писмо до останалите членове на организацията, в което призовава българските интелектуалци и българските политици, които ще участват в евроизорите да изразят солидарност с украинския народ, да се обявят за деокупация на Крим от руските войски и възстановяване на украинския суверенитет, както и съпричастност с трагедията на режисьора Олег Сенцов и останалите украински политически затворници.

Нахум, който е автор на сборника разкази "Бягство от Крим", съобщи, че мненията на членовете на ПЕН клуба рязко са се разделили.

Той съобщи, че председателят на клуба Здравка Евтимова е поискала провеждане на общо събрание, като предварително трябвало да се проведе "консултация с дипломати от МВнР".

По думите му, почетният председател Бойко Ламбовски в отговора си поставил в кавички думата "окупация" на Крим и заявил, че не е съгласен с "внушения, които предварително политически и идеологичесни стигматизират Русия".

"ГУЛАГ и концлагерът в Белене внушиния ли са?", попита Нахум пред телевизия "Европа".

Той е оттеглил призива си и изрази съмнение, че темата изобщо ще бъде обсъждана.

Припомняме, че ПЕН клуб е международна неправителствена организация, която обединява професионалните писатели и журналисти, работещи в различни литературни жанрове.

Сред основните и цели е да се бори за свободата на изразяване, както и да действа като силен глас от името на репресираните писатели, хвърлени в затвора и понякога убивани заради техните възгледи.

Организацията ПЕН-клуб е най-старата организация за защита на човешките права и най-старата международна литературна организация.