Дани Каназирева: „Съюз Пловдив” настоява Георги Гергов да върне на гражданите Панаира и имотите в Стария град

Тези искания са включени в предизборната ни програма, декларират от политическата формация

Дани Каназирева

Дани Каназирева

На 20 август във Faktor.bg бе публикувана статия със заглавие „Троянски коне на руския консул Георги Гергов във фалшива битка за кметския стол в „синия" Пловдив", в която името ми е споменато няколко пъти. Текстът съдържа и неверни твърдения по мой адрес. Едното е, че „адвокатската кантора, с която е свързана, е обслужвала много сделки на Георги Гергов, казват запознати". Това не отговаря на истината. Като адвокат не съм обслужвала нито една сделка на Георги Гергов. Второто невярно твърдение е, че „от 12 години неизменно участва в управлението на града с всеки нов кмет".

„Съюз за Пловдив"  винаги досега е бил в опозиция, гласува против предложенията за бюджет и не е участвал във взимането на решение за изразходването дори на един лев.
Но понеже темата за Георги Гергов ви интересува, предлагам на вниманието ви интересни факти за последователното политическо поведение на „Съюз за Пловдив" за защита на интересите на града, включително и от свързани с Гергов сделки.
Ние сме за връщане на Панаира
Само ние предлагаме вече няколко пъти в Общинския съвет и включваме неизменно в предизборната си програма настояване Пловдив да си върне обратно недвижимите имоти, апортирани в „Пълдин туринвест", чрез която Гергов пое контрола и над Международен панаир Пловдив, и над десетки сгради в Стария град.
Всичко започна през 2006 г., когато Общинският съвет учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест". Договорката бе между основните партии -  БСП, СДС, ДПС и ВМРО – БНД. „Пълдин туринвест" поглълна 22 общински имота с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева. Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест" - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса, след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника. В момента община Пловдив притежава 23,89 % в „Пълдин туринвест" и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив" АД. В „Пълдин туринвест" са 12 къщи и терени в Стария град, паркингът пред Панаира и целият бряг на Марица на едноименния булевард до Панаира, още терени на Гребния канал, 36 декара оранжерии на Цариградско шосе и 263 декара разсадник на „Градини и паркове" на Рогошко шосе.
Нашето предложение е държавата да увеличи капитала на Панаира, да придобие контрол над него и тогава да го дари на община Пловдив. Съгласие винаги може да бъде постигнато между акционерите, ако държавата реши да застане реално, а не проформа зад обществения интерес.
„Съюз за Пловдив" се обяви против аферата „Опера в Панаира", която трябваше да прикрие капитулацията пред частните интереси на реалния лидер на БСП – Пловдив. Ние не подкрепихме предложението за безвъзмездно придобиване от община Пловдив на 20,63 % от акциите в „Международен панаир Пловдив" АД, защото няма нормален човек, търговец или компания, които веднъж излъгани от свой партньор и имотите им са били отнети, втори път да поискат да влезнат отново в съдружие със същия партньор. Мнозинството в Общинския съвет обаче гласува това предложение. 
Припомняме кой как гласува за това предложение:
ГЕРБ – „за"
БСП - „за"
Съюз за Пловдив – „против"
Патриоти – „въздаржали се"
ДСБ – „против"
Кауза Пловдив - „за"
Местна коалиция „Здравко Димитров" – „за"
Земеделски съюз „Ал. Стамболийски" - „за"
ДБГ - „за"
Ние сме за връщане на Стария град
„Съюз за Пловдив" предлага план за връщане на контрола над 22 къщи в Стария Пловдив, в момента владение на Гергов.
Първо -  общината трябва да прегледа състоянието на апортираните имоти, цялата документация, всички срокове и изпълнени ли са задълженията на частния собственик. Второ - общината трябва да приеме наредба с ясни и конкретни правила как трябва да се опазват частните имоти-паметници на културата, и какви са задълженията на техните собственици. Трябва да предвидим и възможността за принудителен ремонт, сериозни санкции при неизпълнение на задължения, вписване на ипотека върху имота и съответно може да се стигне до отнемане на къщите в Стария град от сегашния им собственик.

Дани Каназирева, председател на "Съюз за Пловдив"