Плевнелиев очаква още кандидати за конституционен съдия

Парламентът да предложи не един, а няколко кандидати за конституционен съдия. За това призова президентът Росен Плевнелиев в коментар за сигналите, които постъпиха преди дни срещу номинираната за поста Галя Гугушева. Държавният глава открито обяви, че не разбира защо трябва да има само един кандидат, както и защо този кандидат трябва да бъде посочен само от една партия.

"Не е необходимо в бързината да пропускаме отговори на важни въпроси", категоричен е той.

Плевнелиев е убеден, че кандидатите за конституционен съдия трябва да са няколко, така, както в момента трима се борят за поста главен прокурор: "Бих окуражил парламента да представи повече кандидати, нека те да се съревновават и най-достойният да отиде в Конституционния съд".

Росен Плевнелиев коментира и разследването по случая с атентата в Бургас и неговите извършители. По думите му, напредък по темата имаме, но не и окончателни резултати:

"Напредваме. Планирал съм в средата на януари да имаме Консултативен съвет по национална сигурност, който ще разгледа цялата тема за Близкия Изток, но се надявам до тогава да имаме и окончателни резултати. Не съм министър-председател, не съм министър на външните работи, за да мога да каже кой, къде и какво прави в момента". Президентът допълни, че целият свят работи много здраво за разследването.

По-рано през деня Плевнелиев взе участие тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука - Празникът на светлината, чието начало бе отбелязано в Централната софийска синагога.