Анаталий Карпов: В Русия ние смятаме, че азбуката е дошла от Византия

Днешната кирилица е дошла от Балканите, добави той

Анатолий Карпов

Анатолий Карпов

"Ние имаме разбирането за това, че в България се смята, че "Атака" е проводник на руската политика. Преди "Атака" имаше отношения с партията на Жириновски. Преди три години аз оглавявах една делегация и създадохме отлични отношения", заяви пред бТВ депутатът от путиновата партия "Единна Русия"  и бивш световен шампион по шахмат Анатолий Карпов.

Той съобщи, че е в Българоия по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Трябва пак да започнем да говорим за съвместни проекти. В Европа се затварят мини, говори се за алтернативни източници на енергия, затова е време да говорим пак за изграждането на АЕЦ-Белене", каза още той.

"Не съм посланик на Путин, въпреки, че съм депутат от неговата партия от Държавната дума. Засега не са получавани никакви покани за юбилея от Освобождението на България", съобщи той.

"Познавам се с Путин, но не общуваме всеки ден. Той е лидер на партията ни, аз съм в ръководството и вече шести мандат съм депутат в Държавната дума. Не мога да кажа, че имам близки отношения с Путин, но абсолютно го подкрепям", каза Карпов.

"След разпада на СССР и се смяната на системата в Русия бяхме заблудени, че целият свят ще се обърне към нас. Но тогава бяхме слаби и никой не ни обръщаше внимание. Дайде Путин, вдигна страната, върна и предишната сила и се оказа, че това не е изгодно на никого", коментира той.

По думите му, Русия винаги е била обект на агресия и нападения от други държави.

"Естествено Русия има своите интереси по света. Действията на Русия са по покана на президента на Сирия и ние смятаме, че така препятстваме преминаването на тероризма в Европа", категоричен беше Карпов.

"В Русия ние смятаме, че азбуката е дошла от Византия. Тогава България е била на високо ниво на развитие, а Кирил и Методии са българи. Но по онова време България е била с много по-голяма територия. Сега България е по-малка, Македония се е отделила", опита се той да обясни скандала с изказването на Путин, че азбуката е дошла от "македонската земя".

"Днешната кирилица е дошла от Балканите", заяви той впоследствие и обясни, че не е възможно да "изучим цялата световна история".