Скандал! Панагюрското съкровище подменено – несъответствия в размери и грамаж

Осем години по времето на Людмила Живкова историята на ценните експонати се губят

Панагюрското съкровище или е подменено и откраднато, или се пази някъде от държавата и до сега никога българите не са го виждали в оригинал, нито пък по световните музеи. Тази скандална версия разви по bТВ Павел Цветанков, който е наследник на един от откривателите на съкровището. Мъжът се е посветил през последните години да разгадае мистерията с уникалните предмети.

Цветанков твърди, че според протокол който притежава, в дена на откриването съкровището през 1949 г. е измерено, че тежи точно 7,500 гр. Само няколко дни по-късно вече е съставен друг протокол според, който артефактите тежат 6,166 г.  Според наследника вероятно това измерване е направено доста по-късно, но грамажът е вписан манипулативно със задна дата.

В момента уникалните тракийски предмети тежат 6,163 г., но в междинните измервания през годините има разлики от 300 гр. Разминавания от до три сантиметра има и във височината на предметите. Тези факти според Цветанков потвърждават версията му, че за 64 г. или оригиналът не е показван и се пази на сигурно място, или е подменен и документите му фалшифицирани. Според наследника на откривателите всеки музеен предмет има маркировка, която се нанася и не се заличава. Оказва се, че Панагюрското съкровище не е задължително обозначено и маркирано, а този атрибут е задължителен. 

 64 г. хората, които го стопанисват от името на държавата не знаят какво точно държат ръцете си, не му е направена дори една експертиза, която да го датира по съвременните методи, да се изясни изработката му и т.н. Тези въпроси сме ги задали  През тези години няма нито една експертиза. Този въпрос сме го задали пред ВАС, пред Министерството на културата, прокуратурата и редица други институции, но отговор до сега нямаме. Става дума за стопанско престъпление и за него се носи наказателна отговорност. Скандално е, че до сега не му е правена и оценка, като стойност. А от тук идва веднага и  въпросът как тогава това съкровище непрекъснато пътува в чужбина, как се застрахова, на каква стойност, поставя горещи въпроси Павел Цветанков. Той е категоричен, че сега съкровището е изложено в Москва и е напуснало незаконно държавната граница. 

Няма договор с Пловдивския археологически музей за изнасянето му, а той е реалният собственик. По същия начин незаконно до сега се правят реплика на предметите и се подаряват ва чужди делегации и държавници. Настоящият президент Плевнелиев е подарил три такива незаконни копия, а Първанов 9. За нито една от тези отливки, които се правят все от една и съща фирма отново няма разрешение от музея в Пловдив, допълва наследникът. По негови разследвани до сега са правени 7 отливки, доказани с документи и поне още 12 незаконни.

Най-голямата мистерия със съкровище обаче настъпва през периода 1974-1982 г.

Ако е имало някаква далавера и измама тя се е случила тогава. Този период е едно бяло петно за съкровището. По нареждане на Людмила Живкова то е предадено от музея в Пловдив на едно лице от София и 8 г. историята му се губи. Оказва се, че в музеят, в който Живкова е наредила да бъде предадено не го е приемал и там не се е съхранявало. Чак през 1988 г. покойният археолог Китов го предава на НИМ с един протокол, обяснява наслведникът. Най-голямата мистерия според него е мълчанието на институциите и държавата, които отказват да дадат обяснение за разминаванията.