Учени: Недопустимо е историята да се използва спекулативно за конюнктурни политически цели

Екипът от преподаватели, който проведе преди месец обучението на над 700 учители по история и цивилизация за работа с новата програма за X клас, в която е представен нов раздел за комунистическия период, излезна със специална позиция. С нея се отговаря на опитите на проруски националисти да използват МОН и образователната система за предизборните си игри. По-конкретно става дума за русофилската партия „Възраждане”, която излъга предизборно с платени публикации в определени медии, че е спряла провеждането на обучителните курсове, провеждани от МОН. От кремълската формация още твърдяха, че двама от лекторите били отстранени заради скандални прояви. За манипулациите на проруските националисти Faktor.bg разказа в няколко публикации. Припомняме, че в обучителните програми са участвали едни от най-изтъкнатите български историци.

Ето и пълня текст на Позицията им:


Позиция
на преподавателите, провели обучението на учители по история и цивилизации за работата им с новата учебна програма за X клас

През 2018 г. Министърът на образованието и науката одобри нова Програма по история за Х клас след обществен дебат и многократни обсъждания с широк кръг учени и преподаватели. В нея са отразени най-новите постижения на историческата наука в резултат на „архивната революция“ и е съобразена с дълбоките идейни, обществени и политически промени след 1989 г.
Тя бе крайно остро критикувана от БСП и други продукти на БКП защото бяха коригирани ред ненаучни политически наложени тези и най-вече цялостното и научно издържано изучаване периода на комунистическото тоталитарно управление у нас.
Това се случи отново, когато  МОН организира курс за преквалификация на учители, които ще преподават по новата програма. За обучители бяха привлечени утвърдени историци и преподаватели от Софийския Университет, Нов Български Университет, Югозападния Университет, Американския Университет в България, БАН – Института за исторически изследвания и Института по балканистика с Център по тракология, както и от Държавна Агенция  „Архиви“.  
Всички лектори стриктно сме се придържали към целите на курса – да разясним на учителите новостите в методиката и новите акценти в програмата за  Х клас. Всички в областта на своята компетентност ги запознавахме с огромните промени и възможности на изворовата база, постиженията на историографията и съдържанието на новите термини.
Всички убедено се придържахме към основните принципи, заложени в новата програма – формиране у учениците на лична позиция основаваща се на хуманни, национални и демократични ценности.
Дълбоко сме удовлетворени от факта, че – от над 700 души, преминали обучението – само двама не са го одобрили, а средната  оценка в анонимните им анкети е 5.30. Наистина радостно е, че отново огромната част от българските учители показаха, че не са сред тези, които не искат нищо старо да забравят и нищо ново да научат.
Това, срещу което най-остро възразяваме, са непреставащите опити историята да се използва спекулативно за конюнктурни политически и лични цели.
Последните опити натрапчиво извикват спомен от миналото – организиран лов на вещици с политически обвинения, а не с научни аргументи.
Най-неприемливото за нас е, че така съзнателно и преднамерено се насажда напрежение и национално разединение, което поставя под заплаха европейското бъдеще на нашите деца.