80% от европейските граждани се чувстват несигурни в рамките на ЕС

Половин година преди изборите социолозитве предупреждават: популистите и десните екстремисти ще спечелят повече от необходимото.

"80% от европейските граждани посочват, че се чувстват несигурни в рамките на ЕС. Това показва проучване на „Пю рисърч“ сред 10 държави в Европейския съюз", съобщи социологът Евелина Славкова от агенция "Тренд" по време на кръгла маса с тема „Евроизбори 2019 - европейска мечта или европейски кошмар“. По думите ѝ тази несигурност е предпоставка в следващия европейски парламент да влязат повече популисти и националисти. България и Румъния обаче се нареждат сред най-позитивно настроените държави към Европейския съюз.

Проучване на "Тренд" сочи, че 46% от българите имат положително отношение към Съюза, а 33% нямат мнение. Оказва се, че пред нас не стои въпросът дали да членуваме, а по-скоро кой ни представлява в Европарламента.

"ГЕРБ, БСП и ДПС са донякъде стабилни. Под въпрос е дали националистите, така наречените "Обединени патриоти", ще се явят заедно по тактически съображения, въпреки че са в конфронтация помежду си. Неясно е също дали освен бъдещите депутати на ГЕРБ в Европарламента ще влязат и други кандидати в състава на ЕНП. Това също зависи от факта дали ще успее формирането на изборна коалиция на тези граждански сили. Ако те се явят разделени, ще се окажат в една обречена на неуспех надпревара", коментира Торстен Гайслер - Фондация "Конрад Аденауер".

Според политици, Брекзит се превръща в нарицателно за най-голямото предизвикателство пред Общността - евроскептиците.

Половин година преди изборите социолозитве предупреждават: популистите и десните екстремисти ще спечелят повече от необходимото.