​Шапки долу ! Първите горяни ! Българи, за пооочест!

Асеновградската конспирация започва в най-жестоките времена на повсеместен комунистически терор

Христо Марков

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като „Национал-християнски кръст”-убедени антикомунисти, до живот. В историята остават като Първа Асеновградска конспирация. Официално в нея членуват 377 българи от 14 до 76 години, по вероизповедание са православни, мохамедани и атеисти, по етнос – българи, руснаци, помаци, цигани. Като политически убеждения са също пъстри – земеделци, легионери, анархисти, цанковисти, демократи, ратници, запасни офицери, трима свещеници, белогвардейци, безпартийни… А най-радикалният от всички е бившия член на РП/к/ Димитър Примов, който след 1944 г. става никола-петковист и дори влиза в противоречие със съмишлениците си, защото настоява за незабавна въоръжена борба, за крайни методи срещу комунистите и съюзниците им от ОФ.

И…, запомнете ми думата, драги читатели, един ден част от имената им ще се четат на тържествените зари` и военни паради !!!

Тези хора са национални герои,

дръзнали в най-жестоките времена на повсеместен терор да се възправят срещу комунизма в България - бедно въоръжени, но с много гордост и непримиримост водят сражения, правят организация, търсят подкрепа от свободния свят, превръщат съдебната зала в трибуна за идеите си. Започват през лятото на 1947 г., а последните участници са ликвидирани чак през 1950 г.

Второто събрание, след учредителното на 27 август, се провежда на 14.11.1947 г. в чифлика на Ангел Стефанов Иванов, на което е избрано ръководство, разпределени ролите в четата и са приети трите постулата: 1. Въоръжена борба срещу Отечествения фронт; 2. Премахване на комунизма и 3. Свобода, правда и истина. На това събрание е утвърден и правилник на „Национал-християнски кръст”, който предвижда за изменниците на клетвата смъртно наказание, а полагането и става пред знаме, пистолет, кама и кръст. Двете чети получават имената „На смъртта” и „Хвърковата”. Пропукването идва с арестуването на пловдивския учител Георги Георгиев, член на друга нелегална организация – „Цар Борис Трети”, в разпита му за първи път е загатнато за създаването на голяма въоръжена организация в Асеновградско. Държавна сигурност мобилизира всички сили, блокирани са 35 села в околията, ангажирани с обезвреждането са 12 агенти, 15 резиденти, 104 информатори. След неуспешни опити, все пак ДС успява да внедри в четата своя специален агент Тома Тодоров Шокарев, който работи под прикритие от 1946 до 1958 г. и най-зловещата му роля е именно при разгрома на „Национал-християнски кръст”. За дейността си той е удостоен със специална пенсия, индивидуална по размер, с решение на Политбюро на ЦК на БКП на 30.12.1969 г.

Рекапитулацията?

Четири сражения с вътрешни войски, служители на ДС и редовна армия, два съдебни процеса с 575 подсъдими, осъдени 417 души, 13 смъртни присъди, 27 доживотни, избити без съд и присъда 11 души, един световен прецедент в юриспруденцията – в процеса са осъдени ефективно ненавършилия 15 г. Георги Гавазов и 16 – годишния Атанас Пинтиев, изселени 479 семейства, отнети граждански права на 403, конфискации върху имуществото на 493 семейства. Е, има и неиздържали на побоищата, глада и заплахите 21 вербувани сътрудници на ДС, но нито един, нито един доброволен доносител. 21 от 575! Само… И „рекапитулацията” е за малка околия като Асеновград, за „само” два процеса, ако прибавим и жертвите след 9 септември, и тези от „Народния съд” става страшно…

Имах рядкото щастие да познавам и познавах част от участниците в конспирацията, записах много от техните спомени, убягваше ми самия „съдебен акт”, но се сдобих и с него, който ви предлагам, за да се помни, да се знае, да се почитат титаните на антикомунизма в България.

Няколко разяснения. Организацията „Национал-християнски кръст” е създадена на 27 август 1947 г. в местността „Имарет дере”, Смолянско /сега известна като Хайдушки поляни/ и първоначално в нея членуват 217 души, а до Коледа същата година, когато излизат в планината, вече са се записали 377. В началото се разделят на два отряда с командири Ангел Стефанов Иванов – икономист, подпоручик и Христо Бузов – запасен офицер. В края на 1947 г. Христо Бузов, куриера Никола Дюлгеров и ятака Йордан Дичев са убити в престрелка, което налага обединението на двата отряда на 12.01.1948 г. Горяните се отправят към гръцката граница, но са предупредени от ятаци, че около Смолян е блокирано в четири кордона от редовна войска с минохвъргачки. Водят няколко сражения, опитват да се върнат към Пловдивско и разпръснат, но са обкръжени и заловени, а част просто избити. Успяват да се отскубнат от блокадата едва десетина души, начело с Ячо Калеев, Марин Ангелов и Константин Ангелов и продължават борбата, участвайки в различни горянски групи. Организацията „Национал-християнски кръст” е ликвидирана едва през 1950 г.

Записал съм няколко драматични разказа на бай Стефан Вълков /Светла му памет/ за трагедията на ония времена: „Делото го гледа Първи състав на Пловдивския областен съд от началото до края на април 1948 г. В престрелката, в която убиха Христо Бузов, милиционерите пленили най-верния ни ятак и всеотдаен помощник Герман Кабанов – руснак-белогвардеец. Той живееше в Асеновград, беше пазач на мината и държеше връзката ни със София, на мнозина от нас бе учител в антикомунизма, разказваше ни какъв терор е в СССР и ни заклеваше да се борим докрай. На делото бяха призовали жена му Цвета Кабанова за свидетел. Тя дойде, но разказа как са я арестували с двете деца, с насочени шмайзери ги принудили да гледат как мъжа и` си копае гроба, после го разстреляли. Накарали ги да го погребат със собствените си ръце, неопят, неоплакан, без ковчег. Представяш ли си, тя и децата?! В залата прокурора реагира и я осъдиха на 5 години затвор, защото разказа за зверството. Имахме още един белогвардеец при нас Леонид Цимбал, май бе украинец, но и него го ликвидираха по затворите…” Герман Кабанов е работил като пазач на мина „Сребрица” между селата Кормисош и Мостово, където се формира четата под ръководството на Христо Бузов, в която участва самия Стефан Вълков.

И още един детайл от бай Стефан: „Имахме наши хора в София, те държаха връзка с посолствата на Англия и САЩ – д-р Симеонов, Наско Рачков, адвоката Ловчанов. През цялото време

очаквахме помощ, поне с оръжие,

храна, облекло. Англичаните отказаха категорично още в началото, а американците обещаваха и нищо не направиха. Оттогава не им вярвам, ама въобще не им вярвам, когато интересите им диктуват са в съюз с болшевиките. Водехме сражения с два шмайзера, 5-6 пистолета, десетина пушки, самоделни бомби и пак се опънахме здраво на потерите, които ни обстрелваха с миномети. А беше и адски студ, страшна зима, но имахме ятаци в селата, здрави селяни, богати помаци, идеалисти момчета, но подкрепа от Запада - никаква…”

И още една история от епопеята. В процеса е съден и ненавършилия 15 г. Георги Иванов Гавазов. По-късно е осъден още веднъж за участие в друга конспирация. След излежаване на втората присъда създава семейство, раждат му се деца, опитва се да заживее нормален живот. На 22 май 1984 г. в КЦМ, където работи Гавазов, е инсцениран пожар, той се хвърля да гаси, но е застрелян от офицер на ДС. Да прибере обгорелия труп е извикан съмишленика му Стефан Вълков, който вижда следите от крушумите по тялото, преди да го прибере в найлонов чувал. Мъртвият и обгорял Гавазов още стискал в ръцете си пожарогасител. Погребението е охранявано от офицери на ДС, защото е забранено на приятелите му да „правят политически демонстрации”. От Асеновград присъства само Вълков, а от Пловдив легионера Димитър Къркев, което старателно е отразено в досиетата им.

Жестоката разпра съвсем не отчайва местните антикомунисти – само през 1951 г. в Пловдив са разкрити 6 нови конспирации с повече от 150 осъдени, следващата година са адвокатските процеси и на католическите свещеници, а през май 1953 г. в тютюневите складове в града избухва първата стачка в комунистическия лагер/ за нея писах отдавна/…

Сега, драги читателю, прочети внимателно присъдата, свали шапка и запали свещица в памет на мъчениците и ако някой, някога се усъмни в съпротивата на българите срещу комунизма му покажи този текст!

ПРИСЪДА

Гр. Пловдив, 19 април 1948 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пловдивски окръжен съд I наказателно отделение в заседание на 5.04.-19.04. 1948 г. в състав:

Председател: Ст. Чучев, п. председател – Ев. Пушев, Член – Ст. Русев

При секретаря Т. Искрова, Р. Димитрова и Нат. Калимирова и в присъствието на

прокурора В. Стояновски и зам. прокурор И. Узунов, като разгледа докладването Ст. Чучев н.о.х. № 1010 по описа за 1948 г. на основание чл. 478 от НС

ПРИСЪДИ:

I . Признава подсъдимите за ВИНОВНИ, за гдето през м. септември 1947 г. до края на м. януари 1948 г. в страната – гр. Асеновград и околията му образували и ръководили организация, която си поставя за цел събарянето, подриването и отстраняването на установената власт на държавата чрез метеж, терористични действия и други общоопасни действия-престъпления, поради което и по силата на чл. 1, ал. 1 от Закона за Защита на Народната Власт, във връзка с чл. 98 от НЗ за всички подсъдими и във връзка с чл. 61, т. 2 от НЗ за подсъдимия Ангел Ст. Праматаров, ги осъжда да изтърпят наказание, както следва:

1. Ангел Стефанов Иванов – 36 г., от Асеновград, българин, земеделец, грамотен, женен, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

2. Димитър Атанасов Захов –51г., от Асеновград, българин, грамотен, женен, земеделец, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

3. Атанас Стоянов Праматаров – 48 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, земеделец на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

4. Димитър Сотиров Примов – 40 г., от Асеновград, българин, грамотен, женен, работник на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

5. Петко Томов Келевски – 64 г., от Устово, Смолянско, българин, женен, грамотен, земеделец на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

6. Керим Асанов Панджилов – 66 г. от с. Боево, Смолянско, българо-мохамеданин, грамотен, женен, земеделец на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

7. Ячо/Иван/ Христов Калеев – 48 г., от с. Кормисош, Асеновградско, бълг., грамотен, женен, земеделец, сега в неизвестност, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

8. Марин Лазаров Ангелов – 25 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, земеделец, сега в неизвестност, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

9. Константин Кръстев Ангелов – 38 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, сега в неизвестност, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

10.  Петър Иванов Семерджиев – 37 г., от Асеновград, българин, грамотен, женен, бъчвар, на ДОЖИВОТЕН СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на 1 декар нива.

11.  Илия Александров Първанов – 38 г., от Асеновград, българин, грамотен, женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР ; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на 1 декар нива.

12.  Ангел Стоянов Праматаров – 26 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, на 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР ; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на 2 декара нива.

II. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ за гдето през времето м. септември 1947 до края на м. януари 1948 г.напуснали местожителството си и влезли и се зачислили в група, съставена и въоръжена с цел да извършат престъпление по Закона за народната власт, респективно с чл. 98 и спекулациите от НЗ, поради което на основание чл. 4 от ЗЗНВ във връзка с чл. 99-а от НЗ и във връзка с чл. 6, т. 2 от НЗ ги осъжда да изтърпят наказания, както следва:

1. Никола Илиев Георгиев – 33 г., от Пловдив, бълг., грамотен, женен, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

2. Илия Александров Иванов – 37 г., от с. Куклен, Асеновградско, бълг., грам., женен, земеделец, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

3. Константин Петров Ангелиев – 32 г., от с. Яворово, Асеновградско, бълг., грам., женен, работник, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

4. Стефан Иванов Вълков – 22 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, хлебарски работник, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

5. Гурко Иванов Арабаджиев – 23 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, работник, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

6. Борис Йорданов Аргиров – 24 г., от Асеновград, бълг., грам.,не женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

7. Георги Стефанов Георгиев – 32 г., от с. Златовръх, Асеновградско, бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на 2 декара от нивите му.

8. Вътю Начев Вътев – 23 г., от с. Караджалово, Първомайско, бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

9. Слави Павлов Кацаров – 24 г., от с. Дебър, Първомайско, бълг., грам., женен, общ работник, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

10.  Биню Христев Киряков – 23 г., от с. Тополово, Асеновградско, , бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

11.  Константин Николов Игнатов – 26 г., от с. Куклен, Асеновградско, , бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

12.  Теню Ангелов Петев – 19 г., от от с. Караджалово, Първомайско, бълг., грам., не женен, земеделец, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

13.  Борис Янков Костадинов – 20 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, работник, сега в неизвестност, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

14.  Стефан Тенев Димитров – 18 г., от с. Тополово, Асеновградско, бълг., грам., не женен, каруцар, сега в неизвестност, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

15.  Иван Янков Костадинов – 23 г. , от с. Тополово, Асеновградско, бълг., грам., не женен, общ работник, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

16.  Борислав Тодоров Славов – 33 г., от Асеновград, , бълг., грам.,свободен, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

17.  Петър Георгиев Батинков – 20 г., от Асеновград, , бълг., грам., хлебарски работник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

18.  Йордан Колев Георгиев – 19 г., от с. Дебър, Първомайско, бълг., грам., не женен, железарски работник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

19.  Ангел Рачев Димитров – 19 г., от с. Тополово, Асеновградско, бълг., грам., не женен, земеделец, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

20.  Байрям Исмаилов Асанов – 19 г., от с. Дебър, Първомайско, циганин., неграмотен, не женен, работник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

21.  Атанас Николов Пинтиев – 16 г., от Асеновград, бълг., грам., неженен, свободен,

22.  Георги Иванов Гавазов – 15 г., от с. Дебър, Първомайско, бълг., грам., неженен, земеделец,

На Атанас Пинтиев и Георги Гавазов, притежавали нужното душевно, зрелостно и нравствено развитие, за да разберат престъпността на извършеното и да ръководят своите постъпки, съобразно своето разумение, наказанието да се определи от съдия за съдене на маловръстните при Пловдивския областен съд, след като присъдата стане окончателна, спрямо същите подсъдими, за която цел да му се изпрати препис-извлечение от настоящата присъда от частта, която се отнася за тези подсъдими.

III. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ, за гдето през същото време и място са били членове на организацията, спомената в п. I, поради което и по силата на чл. 1, ал. 2 от ЗЗНВ във връзка с чл.98, ал.2 от НЗ и чл. 60 от с.з. ги осъжда да изтърпят наказания, както следва:

1. Леонид Платонов Цимбал – 47г., от Асеновград, бълг., неженен, грамотен, търговски служител, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

2. Свещ. Стефан Георгиев Симов – 30 г., от с. Боянци, Асеновградско, бълг., грам., женен, свещеник, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

3. Христо Димитров Марчев – 33г., от Асеновград, бълг., грам., женен, хлебар, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

4. Христо Стефанов Иванов – 42 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, чиновник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

5. Слави Тодоров Славов – 46 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, гостилничар, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

6. Цвета Германова Кабанова – 38 г., от Асеновград, бълг., грам., омъжена, домакиня, 5 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 8 г. и конфискация на цялото имущество.

IV. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ за гдето през същото време и място са подпомагали организацията, спомената в п. I и участващите в нея лица, като им дават убежище, доставяли и превозвали храна, давали пари и поради което и на основание чл. 8 от ЗЗНВ във връзка с чл. 100 от НЗ и чл. 60 от с.з., както и чл. 58, т.3 от НЗ ги осъжда да изтърпят наказания, както следва:

1. Мехмед Салиев Кисьов – 42 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на 2 кози.

2. Руфат Байрамов Ходжов – 23 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на 2 кози.

3. Али Мехмедов Кикьов – 38 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, бакалин, 12 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 15 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на 1 крава.

4. Мехмед Юсеинов Маджуров – 20 г., от с. Карамуш, Асеновградско, мохам., неграмотен, неженен, работник, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

5. Руфат Алиев Читаков – 24 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

6. Саид Алиев Читаков – 30 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, работник, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

7. Рамадан Салиев Кисьов – 23 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, работник, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

8. Ахмед Ахмедов Джадидов – 27 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

9. Рамис Ахмедов Джадидов – 36 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, неграмотен., женен, земеделец, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

10.  Мехмед Керимов Панджиров – 32 г., от с. Виево, Смолянско, мохамеданин, грамотен., женен, земеделец, 5 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 8 г. и конфискация на 2 овце.

11.  Веселин Георгиев Примов – 27 г., от Асеновград, бълг., женен, адвокат, 5 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 8 г. и конфискация на 2 овце.

12. Лазар Николов Ласков – 26 г., от с. Славейно, Смолянско, бълг., грамотен, неженен, шофьор, 3 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 5 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 5 г. и конфискация на 2 овце.

13.  Тома Петков Келевски – 25 г., от Устово, Смолянско, бълг., грамотен, женен, дюшекчия, 2 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 5 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 3 г. и конфискация на 2 овце.

14.  Константин Иванов Пеевски – 36 г., от Устово, Смолянско, бълг., грамотен, женен, касапин, 2 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 5 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 3 г. и конфискация на 2 овце.

V. А. Признава подсъдимия Атанас Славеев Рачков – 32 г. от гр. София, бълг., грам., женен, по занятие портиер, за ВИНОВЕН , за гдето през същото време в София в интерес на друга държава издал и събирал сведения с цел да издаде държавна тайна, поради което и по силата на чл. 112, т.1 от НЗ и 60 от с.з. го осъжда да изтърпи 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР и да заплати на държавното съкровище 50 000 лв. глоба, заменима при неплащане с 6 м. тъмничен затвор, с лишение от правага по чл. 30 от НЗ за срок от 20 г., считано от деня, когато присъдата може да бъде приведена в изпълнение.

Б. Признава същия подсъдим Атанас Славеев Рачков – 32 г. за ВИНОВЕН , за гдето през същото време и място и в София е подпомагал организацията и участващите в нея лица, като служил за връзка за препращане на лица във въоръжени групи, поради което и във връзка с чл. 100 от НЗ го осъжда да изтърпи 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР.

В. По съвкупност, съгл. чл. 64 от НЗ на подсъдимия Атанас Славеев Рачков за горните престъпни деяния, определя да изтърпи едно общо наказание от 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР.

VI. Признава подсъдимия Атанас Димитров Ловчанов на 42 г. от Асеновград, живущ в София, българин , грамотен , женен, адвокат, за ВИНОВЕН , за гдето:

А. През същото време в София в интерес на друга държава е издал и събирал сведения с цел да издаде държавна тайна, поради което и на основание чл.112, т.1 и 60 от НЗ го осъжда да изтърпи 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР. Да заплати на Държавното съкровище глоба в размер на 50 000 лв. и лишаване на права за срок от 20 г.

Б. Признава същия подсъдим Атанас Димитров Ловчанов, за ВИНОВЕН, за гдето по същото време и място, узнал, че е извършено престъпление по ЗЗНВ и не е съобщил за това на властта, поради което и по силата на чл. 12 от ЗЗНВ във връзка с чл. 103-а и 60 от НЗ го осъжда да изтърпи 1 г. тъмничен затвор с лишение от права за 2 г.

В. На същия подсъдим Атанас Димитров Ловчанов определя да изтърпи едно общо наказание 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР и заплати в полза на държавното съкровище глоба в размер на 50 000 лв. , както и лишение от правата за срок от 20 г.

VII. Признава подсъдимия д-р Владислав Йорданов Симеонов на 44 г., от София, българин, грамотен, женен, лекар за ВИНОВЕН , за гдето през лятото на 1947 г. подбудил подсъдимия Ангел Ст. Иванов да образува и ръководи в страната организация, която си поставя за цел събарянето, подравянето и отслабването на установената власт в държавата, чрез метеж, терористични действия и други общоопасни престъпления, поради което и по силата на чл. 1, ал. 1 от ЗЗНВ във връзка с чл. 98, ал. 1 и чл. 51, ал. 2 от НЗ го осъжда да изтърпи 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР и да заплати в полза на Държавното съкровище 50 000 лв. глоба, заменима при неплащане с 6 м. тъмничен затвор, с лишение от правата по чл. 30 от НЗ за срок от 20 години, считано от деня, когато присъдата може да бъде приведена в изпълнение.

VIII. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ за гдето през същото време в гр. София са узнали, че е извършено престъпление по ЗЗНВ и не са съобщила на властта за това, поради което и по силата на чл. 112 от ЗЗНВ, във връзка с чл. 103-а и 60 от НЗ ги осъжда на изтърпят наказания, както следва:

1. Никола Георгиев Примов – 22 г., от Асеновград, бълг., грам., неженен, книжар, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

2. Инж. Васил Симеонов Василев – 47 г., от София, бълг., грам., женен, строителен инженер, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

3. Стою Петков Алексов – 50 г., от София, бълг., грам., женен, пенсионер, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

4. Матю Петков Дерменджиев – 42 г., от София, бълг., грам., женен, шофьор, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

- Зачита предварителния арест на подсъдимите, както следва : начиная от 24.03.1948 г. за подсъдимите: Христо Иванов, Никола Примов, Веселин Примов; начиная от 27.03.1948 г. за Руфат Читаков; начиная от 29.03.1948 г. за д-р Владислав Симеонов, Ахмед Джадидов, Атанас Ловчанов, инж. Васил Василев, Стою Алексиев, Матю Дерменджиев, начиная от 6.03.1948 г. за Али Кикьов, Ангел Димитров, Борис Аргиров, Байрям Асанов, Леонид Цимбал, Свещ. Стефан Симов…

- Веществените по делото доказателства: два шмайзера, 19 броя различни пушки, 7 различни пистолета, 14 различни бомби, 936 броя различни патрони за пушки, 122 бр. различни патрони за пистолет, 50 кг. взрив, 336 капсули за взрив и 6 кг. Фитил за взрив, КОНФИСКУВА, които след влизане на присъдата в законна сила да се предаде на Дирекцията на полицията.

- Присъдата е окончателна и може да се обжалва по касационен ред пред Върховния съд на Републиката в двуседмичен срок за присъстващите подсъдими и в същия срок от датата на задържането за подсъдимите: Ячо/Иван/ Христев Калеев, Марин Лазаров Ангелов, Костадин Кръстев Ангелов, Борис Янков Костадинов и Стефан Тенчев Димитров.

19 април 1948 г.

Пловдив

Следват печати и подписи на съдебния състав

Снимки:

Верните на БКП работнически колективи искат най-тежки присъди за горяните

Георги Гавазов - най-младият горянин от "Национал-християнски кръст"

Бай Стефан Вълков от времето на конспирацията, едва навършил 22 год.