Разследване на bellingcat: Паравоенните в България са оръдия на Кремъл, финансирани от гръцки и британски радикали

Владимир Русев показва как се мачкат мигранти

Владимир Русев показва как се мачкат мигранти

Самозваните защитници от БНО "Шипка" и Военен съюз "Васил Левски" се прекланят пред Русия и насаждат антиевропейски настроения

Пикът на мигрантската криза в Европа може да е преминал, но това не пречи паравоенни формирования да продължават  да се мобилизират с извинението, че това е в подкрепа на България. Чрез своята мантра за „защита на европейската крепост” от новото „ислямско завоевание” те си осигуряват платформа за открито и скрито международно сътрудничество между водещи фигури на радикалните крайно десни в Европа и местни доброволци, които се стремят да получат специално обучение от руски професионални инструктори.

Така започва разследване на международната  платформа bellingcat, посветено на паравоенните формирования като 

оръдия на Кремъл

 за разпространяване и насаждане на антиевропейска и антинатовска пропаганда в българското общество. Негови автори са Кирил Аврамов и Руслан Трад, а във фокуса на вниманието им са двете най-популярни парвоенни организации в България - БНО "Шипка" и Военен съюз "Васил Левски".

"Две самостоятелни паравоенни формирования - Българско Народно Опълчение “Шипка”, чиято абривиатура е БНО "Шипка", и Военният съюз "Васил Левски" извършваха т.нар. „ граждански арести “ на мигранти, независимо от българските власти и силите за сигурност.

И макар да изглежда, че те са две отделни формирования, обединени от една обща кауза, техните публични изяви и действия на практика категорично внушават, че те са едно образувание, с припокриваща се членска маса, в което доминират лидерите на БНО "Шипка".

Макар че изявите на тези групи са само спорадично отразявани в медиите, те заслужават по-голямо внимание, защото  функционират не само като паравоенни формирования, някакъв вид милиция, но и като полускрит инструмент за насаждане на антиевропейска и антинатовска пропаганда, достигаща до широката общественост", отбелязват авторите.

Токсичният миш-маш от идеи

Първият и съществен въпрос, който авторите поставят е - кои са причините тези формирования не само да съществуват, но и да привличат нови членове, при все че обществото не подкрепя тяхната крайна националистическа риторика и нерегламентирани действия, граничещи със самоправство.  Отговорът те търсят, от една страна, в тяхната платформа и от друга  - в неоргиналните теории на конспирацията. 

По същество тяхната платформа представлява "хаотична комбинация от идеи, които пряко оспорват конституционния ред на България и са силно повлияни от опростени представи за пряка демокрация". В този контекст се вписват: "забрана на политически партии" и строго наказание за “алчните и безполезни политически елити”; призиви "за връщане в комунистическата ера”,  „Народна република“ и подхранването на носталгията по комунизма. Втората група идеи са свързани с медийната пропаганда на "алтернативни новини",  преекспонирайки заплахите за България и "европейската цивилизация", които идват от  "радикализирани мюсюлмани", "престъпни и радикализирани роми", "мигрантското сексуално насилие", " терора срещу българите в Украйна ", " украинския терор в Донбас ", "бича на либералните НПО" и т.н. Тук се намират и коспиративните теории, от типа на: "Русия се бори с ционизма и либерализма"; „Холокостът не се е случил“ и „САЩ налагат по примера на  фашистите Новия световен ред", които много приличат на проруска пропаганда.

Пропагандата се прецизира за местната българска публика, като се използват и силните антитурски настроения, отделно от общата ислямофобия, която се насажда. Освен това лансирането на идеята, че "НАТО, ЕС и Запада като цяло са хилави, слаби и неспособни да защитят местното българско население от “инвазията на мигрантите” или трайната “турска заплаха”, "изисква масова мобилизация и милитаризация на цивилни граждани в България", нещо доста познато за Русия и етническите руски общности в съседни страни, които се стремят да постигнат така наречената "мобилизирана държава".

Авторите на разследването отбелязват, че до 2015 година БНО "Шипка" и ВС "Васил Левски" не са имали тази популярност, каквато придобиват след "отлива" на бежанската вълна след 2016 година. Заслуга за това имат и западните медии, които създават представата за някаква мистичност около тези паровенни структури, пренебрегвайки техния начин на действие, структура, финансиране, мрежи и чуждестранна подкрепа.

Лидерите им - Владимир Русев, Иво Борисов и Красимир Симеонов, имат доста голямо сходство  с членове на проруски групи в окупираната Източна Украйна, в комбинация с ултранационалисти, бивши военни, членове на рокерски клубове, фенове на смесените бойни изкуства и любители на хладно оръжие. Те открито демонстрират своите изключителни симпатии към Москва и явна ненавист към ЕС и НАТО. Хора от специалните служби в България най-често ги считат за странна порода -  „клоуни и лунатици, които не представляват реална опасност“. По техните думи през 2016 г., с повишаването на активността на БНО "Шипка", броят на доброволците се увеличава, главно от млади мъже от крайбрежните градове Варна и Бургас, които искат да „патрулират” по българо-турската граница.

Мнението на българските служби за сигурност за БНО "Шипка" претърпява коренна промяна през  2018 г., когато започват да проучват по-отблизо паравоенната организация. Причината за това е информацията за превоз на оръжия през пристанище Варна, които  чрез посредници достигат до „граничните патрули” и вероятно се използват за обучение и тренировки в района на  хижа "Свежен" и   Странджа планина.

Няколко събития, проведени на горепосочените места, са посетени и от известни членове на западноевропейския крайнодесни организации. Данните от разсекретени доклади сочат, че хора от различни европейски страни идват в България за срещи с „патрулите” и остават за няколко дни за обучения и упражнения, в които вероятно се използват и оръжия.
На една от снимките, заснела предполагаемите упражнения, може да бъде забелязан AR-15 - оръжие, подобно на това, използвано от Брентън Тарант (т. нар. „Стрелецът от Крайстчърч“) при атаката му в църква в Нова Зеландия. Тарант е посетил България през есента на 2018 г., когато е обиколил редица исторически забележителности, свързани с борбата на българите по време на османското робство.

Поради специфичния маршрут на Тарант, българските служби за сигурност започнаха разследване на възможни срещи или връзки с местни военизирани паравоенни формирования. 

bono_chipka_1_.jpg

Боец от БНО "Шипка" демонстрира стрелба с оръжие, каквото е използвал Брентън Тарант по време на кървавото нападение в джамия в Нова Зеландия

Други източници твърдят, че паравоенните формирования в България са създали мрежа от доброволци, които  събират членски внос и разширяват тази мрежа, влизайки в контакт с хора не само в Русия, но и в Западна Европа. Нарочни дарителски фондове са източник за финансирането им, като "парите се прехвърлят на ръка и следователно проследяването им е се оказва изключително трудна задача".

Проследявайки 

пътя на финансиране

и логистика, авторите стигат до Татяна Фестерлинг, която идва от Германия, е бивша фронтдама на организацията "Пегида". Според професионалната й биография тя е мениджър на Black Sea Consulting в България.

bono_chipka1_1_.jpg

Татяна Фестерлинг с членове на граничните патрули, които "охраняват" външната граница на ЕС

Съдейки по нейната публична активност и усилията за популяризиране на българските „гранични патрули”, тя изглежда е била посредник при  установяването на по-стабилни връзки между българите и лица, гравитиращи около "Пегида" в Германия, Холандия , а вероятно и в други страни. Основният акцент в дейността й е търсенето на допълнителна материална подкрепа за "граничните патрули". 

Говорейки за материална подкрепа, поддръжник и "инвеститор" в двете паровоенни формирования в България е Джим Доусън, добре позната фигура от средите на радикално десните във Великобритания. Лично той през своята любима "Knights Templar International" е финансирал посещение в България заедно с бившия лидер на Британската национална партия Ник Грифин.Доусън подкрепя БНО "Шипка" с безпилотни самолети, униформи, чанти, дрехи и дори бронирани жилетки. Той лично кани хора да се обучават в паравоенните формирования или да ги финансират. 

" Knights Templar International" (KTI) обикновено се описва като религиозна организация, която има силна подкрепа извън Великобритания, главно в Източна Европа и САЩ. Тя е агресивно антилиберална, ислямофобска и се стреми да сформира съюзи с участници от десни форуми, като позорния Международен руски консервативен форум, където идеята за съвременна Русия като „Трети Рим” и „Спасител на християнството” се споделя между участниците, инвестирали в идеята за бунт анти-ЕС.
KTI набира средства за различни паравоенни формирования на Балканите, забъркана е в серия скандали - като се започне с ескалацията на напрежението от Будапеща до Косово, до посредничеството между Сърбия и близки до Александър Дугин сътрудници. 

bono_chipka2.jpg

Татяна Фестерлинг с Иво Борисов, координатор на БНО "Шипка" и техен приятел симпатизант от чужбина

Дугин е може би един от най-известните представители на руската новоевразийска философия днес, който  някога е бил наричан „ най-опасният философ в света“ по отношение на предишното си влияние върху ключови лица, вземащи решения в Кремъл, особено в контекста на руското анексиране на Крим. Дугин и неговите сътрудници продължават да действат като интелектуални магнити за  организаторите, изповядващи международния крайнодесен национализъм.
През 2015 г. членовете на KTI посещават Сирия и се срещат с членове на ССНП (Сирийска социалистическа националистическа партия), политическа партия, подкрепяща Башар Асад. По време на същото посещение те успяват да се срещнат с Асад и видни членове на партията Баас, както и да посетят Латакия и Дамаск в райони с предимно християнско население.

Българските съюзници на KTI, изглежда, споделят настроенията и вижданията на Дугин и симпатизират на режима в Сирия. 

Трябва да отбележим също, че българските групи очевидно се фокусират и върху създаването на връзки по-близо до дома. Наскоро участници в дейностите на патрулите бяха привлечени от техните съседи в региона - Румъния.

В търсенето на легитимност българските паравоенни формирования също се стремят да създадат партньорства с така наречената Киберпол организация и ECIPS (Европейския център за информационна политика и сигурност), оглавявана от Рикардо Баретски. Тяхното партньорство е скрепено с документ, според който да се насърчава борбата срещу корупцията и глобалния незаконен трафик.

Руската връзка

Основните идеи и антиевропейската пропаганда са израз не само на връзките, които тези паравоенни формирования имат с Русия.

Те постоянно рекламират възможността да набират доброволци, които да получават обучение в чужбина. Това, което те не рекламират така широко, са уж случайните посещения и курсове за обучение, предлагани в България от руски военни от специалните сили, като ветеранът от Афганистан Игор Зорин.

Според уебсайта на руското министерство на отбраната и неговата активност в социалните мрежи, Зорин изглежда елитен ветеран за специални операции и специалист по огнестрелни оръжия, военни учения и познавач на различни бойни изкуства. Изглежда, че Зорин е бил боец в парашутен полк, свързан с ГРУ (Руското военно разузнаване).
Предполага се, че Зорин има бизнес, свързан с провеждането на редовни семинари, посветени на обучения в тактически умения за ръкопашен бой, които се предлагат не само на различни подразделения на военни и силите за сигурност в Русия, но и в чужбина.

Посещенията на Зорин включват много страни, включително България, където обучава членове на БНО "Шипка". Пътуванията му го отвеждат чак в Северна Корея, а не е изключено той да е посещавал и Украйна.

Може да се предположи, че посредник в  контактите между този високопоставен руски ветеран и специалист с българските паравоенни организации или поне с един от членовете на БНО "Шипка" е руският гражданин Евгений Щеголихин. Този човек е жител на черноморския град Бургас, заедно с партньорката си Елена Алексеева. Както изглежда те обичат оръжията и често ги изпитват на определено стрелбище в Бургас.

Щеголихин е интересен представител на голямата руска диаспора, която е придобила имоти в България, най-вече по Черноморското крайбрежие. Завършил военния факултет на Томския държавен университет, Шеголихин съвсем не е безизвестен в България.

През лятото на 2016 г., като част от така наречения „Славянски марш”, руската рокеркска банд „Нощни вълци” трябваше да посети България и да обиколи много градове, което съвпадна с посещението на украинския президент Петро Порошенко. Тъй като вълците трябваше да преминат през Бургас, местните украински жители решиха да проведат протест, който на свой ред беше атакуван и осуетен от членовете на БНО "Шипка".

Един от нападателите е бил Шеголихин. Въпреки негативния отзвук, който има инцидентът сред местната общественост, той не се отказва да бъде част от паравоенната структура в България и редовно да посещава политически протести и военни учения. 

Друга възможна връзка със Зорин е руският емигрантка и жител на черноморския град Свети Влас Тимур Сейфетдинов. Този човек, който се представя в дрехи, които носи и самият Шеголихин, също често се среща в компанията на лидерите на БНО "Шипка" и участва в техните редовни мероприятия.

Тези руски емигранти изглежда са във връзка с руски специалисти и военни ветерани с  конкретни бойни умения, от които се интересуват местните паравоенни.

Ръководствителите на паравоенните формирования подчертават необходимостта от придобиването на такива умения, за да може човек да оцелее след катастрофалните събития, за които се казва, че ще последват след „настъпващата огромна финансова криза” и „плановете за ликвидиране на националните държави”.
Докато пропагандата на паравоенните е смесица от често противоречиви изявления и манипулации, са очевидни тяхната 

проруска пристрастност и открити антиевропейски настроения

 Това се отразява не само в действията им по линия на т.н. "Балкански миграционен маршрут", които привличат по-голямо внимание от страна на медиите, но и техните по-незначителни, но пък силно символични жестове по време на българските национални празници и чествания, по време на които членовете им развяват руски знамена и издиган антизападни лозунги.

Членовете на тези организации най-често са свързани с протести срещу проучването на шистов газ в Североизточна България, както и останалите протестни инициативи, които представляват инструмент за възпрепятстване на западния и особено на американските бизнес или неутрализиране на определени политически интереси в България.

И не на последно място, тези паравоенни формирования са свързани с български „патриотични рокери” от различни градове по Черноморското крайбрежие и извън страната, които открито подпомагат ”руските вълци" при реализирането на техните пропагандни пътувания из Европа. И макар че не са много хората в България, които биха провели възпоменателни служби в памет на загиналите  „герои на Новоросия” в окупираната Източна Украйна, поддръжниците на БНО "Шипка" в Русе, например, са присъствали на панихида за Арсен Павлов (Моторола) и Михаил Толстих (Гиви).

Същото важи и за организирането на хуманитарна помощ за конкретни лица в самопровъзгласилите се „Народни републики” в Донецк и Луганск и други техни жестове, с които признават и защитават руските интереси в други близки райони на България.

Събраната информация показва, че тези групи в много отношения са били моделирани като техните далечни „братовчеди” в Източна Украйна и други страни на Балканите и Източна Европа. Те също така са се маскирали като „оцеляващи” организации, подхранвани от идеи, които противоречат на конституционната форма на управление, както и от сценарии за  "Страшния съд", който ще дойде както за „глобалния банков елит”, „глобалното ционистко лоби”, така и за „банкрутиралите САЩ, които искат да започнат нова световна война."

Оцеляването служи като удобно прикритие за истинските идеологически идеи и ценности, и прокремълските пристрастия на тези паравоенни групи, като в същото време им помага за поддържането на активни връзки със западноевропейските радикални общности и личности.

Трябва да има постоянен мониторинг на тази група, с цел да се хвърля светлина върху начина, по който се развива, предупреждават разследващите журналисти от bellingcat.

Превод с малки съкращения: Faktor.bg