Клякането като политика - Илияна Йотова се кланя Нему, не Богу

Падна на колене пред руския патриарх, а на българския отказа да целуне ръка

Вицепрезидентът посреща руския гост

Вицепрезидентът посреща руския гост

Светослав Пинтев 

Вицепрезидентът ни се  кланя Нему,  не Богу, това е положението.  „Илияна Йотова  поклонилась Путину“, за да разберат всички.
 „Недопустимо е да поставяш държавата на колене пред волята на едно физическо лице“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ в неделя. По повод на новата й любимка Гинка Върбакова , която си позволи да й зададе един  най-обикновен въпрос  в очите, като така събуди нейния свещен гняв. 
А държавата ни вече беше паднала на колене, не преносно, буквално беше паднала. Благодарение на 

хора, които тя вкара във властта

Само ден преди изказването на Корнелия Нинова станахме свидетели на акт на васална преданост и покорство, демонстриран от български държавник от най-висок ранг.   Срам огромен…
  Вицепрезидентът Илияна Йотова, дългогодишен активист на същата тази партия, паднала на колене пред руския патриарх Кирил, посрещайки го на летище „София“.  Не е за вярване, но се е случило. Това ясно се вижда на снимките. 

Безпрецедентна демонстрация… 

На какво ли? Не на религиозен плам, това е сигурно.  Такъв категорично не е характерен за Йотова и това е лесно доказуемо.  
Това ли е същата Илияна Йотова, която на клетвата си в парламента демонстративно отказа да целуне ръката на българския патриарх Неофит.  Румен Радев го направи, но тя не. Беше през януари миналата година, не е било миналия век, за да кажеш, че е помъдряла и я е осенила Божията благодат.   
  „Илияна Йотова е от стара партия яре и отказа да целуне ръката на Негово светейшество, въпреки, че беше облечена като монахиня“, коментираха тогава с ирония от „Господари на ефира. Сега беше точно обратното. Беше облечена по светски разточително, но я обхвана необясним религиозен екстаз.  Или нещо подобно, но насочено 

към светския властелин на Кремъл…

Илияна Йотова определено не се слави с християнско усърдие, като демонстрацията с българския патриарх доказва точно обратното усърдие. 
Никога в историята ни наш държавник не е посрещал глава на друга църква, особено вицепрезидент. Соломон Паси посрещна папа Йоан Павел Втори на летището в качеството си на външен министър през 2002 г., но папата е и държавен глава.
 Вицепрезидентът Йотова несъмнено посреща резервния Путин, както писа някой.  Тя несъмнено се  кланя Нему, не Богу.  Снимката как коленичи в краката му ще обиколи света и ще стане срамен символ на  поредния 

позор за българската държавност

Така всички ще се убедят, че сме васали и ще махнат с ръка, че сме безнадеждни. Най-вероятно точно това е целта, да се легитимира друг цивилизационен избор.  
„Да отиде вицепрезидент да го посрещне, това означава, че на тази визита се гледа от българска страна не само като на църковна. Доста странно беше поведението на вицепрезидента Йотова. В рамките на общоприетата църковна традиция тя правилно целуна ръка на руския патриарх, но необяснимо беше това коленичене, реверанс, който не мога да разбера“, каза пред Faktor.bg Горан Благоев.
Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил обяви през ноември миналата година, че 

наближава краят на света

 По тази причина всички хора, които обичат Русия трябвало да се обединят.  Или, които обичат Путин? Типично изказване за човек от службите, прочел малко за Апокалипсиса на „Йоан“, защото са му възложили такава задача.
 Според едно проучване на архивите на КГБ от 1992 г. Кирил е бил сътрудник под агентурния псевдоним Михайлов, писа  в. "Таймс" след избора му за патриарх. „Освен това мнозина руски депутати миряни от управляващата партия "Единна Русия", участвали в поместния събор, заявиха пред "Ведомости", че ще гласуват за Кирил, тъй като според тях го подкрепят и партийното ръководство, и държавните лидери“.
„Българският народ знае, че свободната, модерната българска държава е завоювана с духовната помощ на Руската православна църква и с героизма на бойното поле" , бяха думите, с които  Илияна Йотова посрещна Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на летище София, писаха официалните източници.
Така да е. Но вие, другари, не се кланяте пред Руската православна църква. Кланяте се 

пред наследниците на онези, които я смазаха

 Ще цитирам Ленин,  за да ме разберете.  „Трябва да смажем съпротивата на духовниците с такава жестокост, че никога да не я забравят“, пише вождът и учителят през 1922 г. в писмо „До другаря Молотов, за всички членове на Политбюро“. 
 Така и става.  Владимир Фьодоровски пише в „Отделът на дявола“ по този повод:  "Репресиите срещу духовенството са толкова жестоки и варварски, че от  160 000 свещеници в страната преди революцията оцеляват едва в 4000. Фанатизмът на Ленин е толкова голям, че той заповядва вандалското разрушаване на църкви и манастири, оскверняването на гробовете на светци и  поругаването на свети мощи да бъде филмирано и фотографирано. Специално  оборудвана зала в Кремъл му позволява да наблюдава  със зловеща наслада прожекциите на тези издевателства,  които той смята за много поучителни."
На това се кланяте…
Как да не се сетиш за Христо Ботйов: 

И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват,

че страх от бога било начало

на сяка мъдрост...