Борисов се намеси в мача на Левски със Сараево

След телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и премиера на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда излязоха с общо изявление. Двамата изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между агитките на футболните клубове „Левски“ и „Сараево“ и категорично се противопоставиха на опитите за провокации.

В съвместно изявление на премиерите на България Бойко Борисов и на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда по повод предстоящата футболна среща между ПФК „Левски” и ФК „Сараево” се казва:

„Днес ние разговаряхме по телефона по повод предстоящия мач реванш между футболните отбори "Левски" и "Сараево" и изразихме загрижеността си от ескалацията на напрежението. Обръщаме се към феновете на двата отбора: Футболът е велика игра, която радва милиони хора по света, и тя не трябва да води до насилие. Ние също сме истински фенове и призоваваме нашите приятели на стадиона в Сараево: Не разваляйте мача. Оставете спорът да се реши от футболистите на терена и покажете, че вярвате в тях, без да обиждате и унижавате другата агитка. Призоваваме феновете на двата футболни отбора за отговорно и сдържано поведение в духа на взаимното уважение и спортсменство. Спортът е подчинен на мирното съперничество между талантите и надскача културните, етническите и религиозните граници.

България и Босна и Херцеговина имат ключова роля за разбирателство и сътрудничество в региона и са пример за отлични двустранни отношения. Двете страни ще останем приятели и партньори и след мача ФК “Сараево” – ПФК “Левски”. Нека по-добрият победи, а приятелството между двете държави да бъде още по-силно“.