Интерпол прекрати достъпа на Турция до своята база данни

Интерпол прекрати достъпа на Турция до своята база данни, след като Анкара добави списък от 60 000 души, издирвани от турските власти.

Интерпол прекрати достъпа на Турция до своята база данни, след като Анкара добави списък от 60 000 души, издирвани от турските власти поради подозрителни връзки с това, което турските прокурори наричат ФЕТО, пише в. „Карар“, съобщава БГНЕС.

Решението за прекратяване на достъпа на Турция до базата данни на търсените лица дойде след опита за преврат през юли 2016 г. Според изданието Турция е включила имената на заподозрени членове на ФЕТО, за които се смята, че са зад провалилия се преврат, след като те избягали в чужбина.

Интерпол твърди, че става дума за „въпрос на доверие". Достъпът до базата данни е бил блокиран в продължение на почти година, въпреки протестите на Турция, според която това улеснява последователите на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен да пътуват из Европа и Съединените щати.

Без заповед за издирване от Интерпол, търсените заподозрени в опит за преврат могат да използват настоящите си паспорти. Базата данни на Интерпол, която включва паспортна информация за търсените лица, дава възможност на страните да задържат заподозрени, след като номерът на техния паспорт се появи в системата.

Решението на Интерпол блокира появата в системата на номерата на паспортите на заподозрените от Анкара като гюленисти. Според „Карар“ турските власти съобщили на генералния директор на Интерпол, че имената не са били избрани на случаен принцип, че са извършени съдебни разследвания по отношение на хиляди подозирани като членове на ФЕТО и че имената са били уточнени след години на разследвания.

Много от заподозрените гюленисти избягаха в чужбина след опита за преврат миналото лято. Сред тях са прокурорите Зекерия Йоз, Фикрет Сечен и Селал Кара.

Сред издирваните от турските прокурори са войници, полицейски служители и служители от различни ведомства.