След руски натиск Св. синод блокира процеса БПЦ да стане майка на Македонската църква

Скандалните решения са взети след визитата на ген. Решетников в България

На днешното заседание на Св. синод е отхвърлено искането на МПЦ, българската да и стане майка. Синодалните старци са взели решение повече да не се занимават с този казус. Освен това се разпуска и специално създадената в края на миналата година за това комисия, оглавявана от старозагорския владика Киприян. Това научи Faktor.bg от свои източници в синода.

На този етап информацията е неофициална, но на сайта на БПЦ вече се появи решението, че българска църковна делегация няма да участва на тържествата по случай 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Духовници коментират, че обявеното решение е ясен знак, че процесът за признаването на МЦ от Българската е приключил.

Скандалното гласуване е станало в отсъствието на патриарх Неофит, (който предвидливо е в болница) и митрополит Йосиф, но заседанието e напълно легитимно. За отхвърляне искането на МПЦ – са гласували 8 от владиците, а трима са се обявили да продължи процедурата по признаване на независимост. Това са Николай Пловдивски,  Игнатий Плевенски, Григорий Търновски и Старозагорския владика Киприян. Като въздържал се е гласувал Йоаникий Сливенски, изпълняващ временно длъжността патриарх. Освен това е решено  на 24 май да няма общ молебен на Българската и Македонската църква на гроба на Св. Кирил в Рим, когато там ще са и премиерите на двете държави – Борисов и Заев. Синодът е решил и да не се позволи на разколническия архиепископ Стефан на МЦ да посети старите центрове на българското християнство. Все още за тези решения няма официална информация на църковния сайт и вероятно няма да бъдат осветени, но дори и само бойкотът на честванията в Охрид, ясно подсказва пътя, по който е поела нашата църква.

Решението на Св. синод е взето знаково след посещението у нас на скандално известния ген. Леонид Решетников и срещите му с  трима влиятелни митрополити.

Според запознати причината за тези крайни и скандални решения са, че Русия няма да позволи признаването на Македонската църква от България, след като има подобен проблем с Украинската църква. Действията на църковния клир са изцяло антинародни и в угода единствено на Руската и Сръбската църкви и Вселенската патриаршия.