105 години от кървавата вендета на изверга Коста Пекянец над българите в Босилеградско

На днешната дата през далечната 1917 година кръвожадните убийци на сръбския изверг Коста Пекянец извършват масови кланета на беззащитни българи в Босилеградско, след което мародерстват из поруганите села.

Самата акция започва с едно нападение на жп линия Ниш-Скопие при гара Ристовац и избиването на ранени български и германски войници в санитарен влак. На 15-16 май 1917 година една чета от 200 души нахлува в района на Босилеградско и в продължение на два дни мародерства над мирното българско население. В селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Долна и Горна Ръжана, по особено жесток начин са убити 32-ма мирни жители по домовете им. Това са основно възрастни, жени и деца, сред които две деца са изгорели в една запалена къща. Изгорени са 317 къщи и други постройки. Ограбени са добитък, ценности и хранителни продукти. По-голяма от част от населението е предупредено и успява да се спаси с бягство. Никъде по пътя си сръбските разбойници не срещат български военни части и това им позволява безнаказано да издевателстват. В някои планински махали самоорганизирали се местни селяни оказват въоръжена съпротива за да осигурят бягството на жените и децата си пред погрома. При първи сблъсък със сборна рота от Кюстендил, Пекянец се оттегля към Косово.

"Този тежък и тъжен момент от съдбата на българите в Босилеградско за съжаление не се изучава в учебниците по история. Мъките на българите в Западните покрайнини много десетилетия наред са извън фокуса на внимание на политиците ни. А много от тях откровено се възхищават от държавата и идеологията, която позволи на Пекянец да пролее потоци невинна кръв на нашите сънародници от Западните покрайнини. 

Докато България се прехласваше по "сръбското", българите в този край на Сърбия намаляха няколко пъти, а Белград ехидно отказва да изпълни ангажиментите, които е поел със заграбването на тези земи.

"Български" историци пък се стараеха да оправдаят убиеца и вместо него да обругаят българските войници, които унищожиха кръвожадната орда на злодея.

 Българската държава е в дълг към българите от Западните покрайнини. Българското общество - също", коментира адвокатът Станислав Станев .