Отбелязваме 158 години от рождението на Алеко Константинов

Свищов започва тридневна празнична програма, посветена на писателя

На 13 януари се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца - български писател, белетрист и сатирик. Роден през 1863 година в Свищов, починал през 1897 година.

Автор е на пътеписа "До Чикаго и назад (1894), на книгата "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература.

Написал е над 40 фейлетона, цикъла "Разни хора - разни идеали", пътеписите "Какво? Швейцария ли? ", "София-Мездра-Враца", "През март в Чепино", "Невероятно наистина, но факт..." и др. Основател е на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България - Клуб на българските туристи. Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, близо до с. Радилово, област Пазарджик.

На 13 януари в Свищов ще започне тридневна празнична програма, посветена на годишнината от рождението на писателя.

В събитията ще се включат представители на редица културни и образователни институции, обединени от идеята да изразят своята признателност към Щастливеца.

Честванията ще стартират с тържество по случай патронния празник на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ . Следобед, от 15.30 часа, в Гербовата зала на община Свищов ще се проведе пресконференция с лауреата за 2019 г. и журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“. В 17.00 ч. от къща музей „Алеко Константинов“ ще започне традиционното факелно шествие до паметника на Алеко в градската градина, където в 17.30 часа ще се проведе ритуал по полагане на цветя. Тържественото честване на 157 години от рождението на Алеко Константинов ще започне от 18.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, където ще бъде връчена и наградата на лауреата в конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“.

На 13 януари от 11 часа Българският туристически съюз ще отбележи 158 години от рождението на своя патрон. На тържеството председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов и изпълнителният секретар доц. д-р инж. Румен Драганов ще заявят с думи на признателност към основателя на организираното туристическо движение в България, че заветите на Щастливеца пребъдват във времето вече 126 години. Любими туристически песни ще изпълнят певци от хор „Планинарска песен”.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с COVID-19.