Руската мафия планира да получи контрол над ключови сектори на испанската икономика и да проникне в правителствени агенции

Дейността се развива с помощта на адвокати, служители, политици, бизнесмени и компютърни хакери

Испанската национална полиция задържа 23 души в хода на операция срещу мрежа, която е планирала да участва в пране на пари на "руската мафия", се посочва в съобщение за пресата от правоприлагащите органи на кралството, предаде БГНЕС.

Както полицията обясни пред ТАСС, сред задържаните има осем граждани на Русия, двама граждани на Украйна, един гражданин на Казахстан, един гражданин на Алжир, както и граждани на Испания. Според служителите на правоприлагащите органи "организацията планира да получи контрол над ключови сектори на испанската икономика и да проникне в правителствени агенции" с помощта на адвокати, служители, политици, бизнесмени и компютърни хакери. Разследването започва през 2013 г., когато полицията открива, че „руската мафия засилва дейността си в Испания, инвестирайки пари от криминалната си дейност по света в бизнеса“ в Испания, „главно в дискотеки, ресторанти и сектора на недвижимите имоти на испанското крайбрежие ".

"Разследващите откриват няколко криминални лидери от руски произход, които постоянно посещават районите на Аликанте и Ибиса и които чрез подставени лица подкрепят постоянната и систематична дейност по инвестиране на чужд капитал у нас", се казва в прессъобщунието на испанската полиция, извършва банкови транзакции чрез прехвърляне на средства, чийто произход не е бил потвърден в достатъчна степен, включително превоз на големи суми в брой през национална територия и от чужбина, както и с помощта на фронт компании и фронт лица ".

"Тези организации, чиято престъпна дейност включва убийства, изнудване, трафик на наркотици, оръжия, трафик на хора имат много клонове в цяла Европа, които също извършват своята дейност в Южна Америка и САЩ", се казва в прессъобщението. Печалбите от тази престъпна дейност са инвестирани в Испания в различни предприятия, главно в областта на отдиха, хотелиерството и недвижимите имоти, чрез руски бизнесмени, свързани както с крадци в закона, така и с руски престъпни синдикати".