38% от израелците искат преговори за заложниците паралелно с бойните действия

Според 22% Израел изобщо не трябва да преговаря

Все по-голям брой израелци смятат, че страната им трябва незабавно да започне преговори с "Хамас" за освобождаването на заложниците, държани в Газа, но да продължи да воюва, докато преговаря, сочи ново проучване, съобщи Си Ен Ен.

Почти четирима от всеки десет израелци (38%) изразяват това мнение в проучването на Семейния център за изследване на общественото мнение и политиката "Витерби" към Израелския демократичен институт.

Това е нарастване спрямо 32%, които са заявили, че Израел трябва да преговаря, докато воюва, когато последното проучване е проведено преди около две седмици.

Други 22%, около един на всеки пет, заявяват, че Израел изобщо не трябва да преговаря, за да размени затворници на "Хамас" в израелски затвори срещу заложници.

Всеки десети смята, че Израел трябва да преговаря едва когато боевете приключат, а всеки пети (21 %) - че Израел трябва да започне преговори незабавно, дори ако това означава спиране на боевете.

Проучването сред 606 мъже и жени е проведено онлайн и по телефона на 5 и 6 ноември 2023 г. Около 502 интервюта бяха на иврит, а 104 - на арабски език. Грешката на пълната извадка е четири пункта. /БГНЕС