Администрацията на Тръмп с план за спасяване на Европа от руските енергоресурси

Изготвена е "пътна карта" с мрежа от електроцентрали, газови терминали и тръбопроводи

Главните помощници по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп вярват, че „пътната карта“ за мир в Близкия Изток е трасирана на физическа карта, която виси на стената в Белия дом и на която са отбелязани мрежа от електроцентрали, газови терминали и амбициозни проекти за тръбопроводи, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Според трима висши служители на администрацията, тази карта - разсекретена и получена от McClatchy - е мотивирала членовете на Съвета за национална сигурност да дадат приоритет на създаването на газов форум в Източното Средиземноморие, който едновременно да стимулира и да преплита икономиките на няколко страни, които са били в противоречия в продължение на десетилетия.

Фокусът върху регионалните енергийни ресурси е в основата на организационния принцип за изграждане на политиката сред ключовите членове на вътрешния кръг на Тръмп, които смятат газа и петрола за ключов елемент в техните стратегии спрямо Русия и Европейския съюз, твърдят източници от Белия Дом и Пентагона.

Това е рядък случай на приемственост между администрациите на Тръмп и Обама. Картата за първи път е създадена от картографите на Държавния департамент и енергийните дипломати, които работят по указание на бившия вицепрезидент Джо Байдън, според архитекта Амос Хохщайн, бивш специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси.