Американски медии: Украйна ще получи ATACMS, вероятно с касетен заряд

От тази модификация има по-големи запаси в складовете на Пентагона.

Володимир Зеленски и Олена Зеленска се срещнаха с Джо Байдън и Джил Байдън в Белия дом, снимка: скрийншот, Фейсбук - Володимир Зеленський.

Володимир Зеленски и Олена Зеленска се срещнаха с Джо Байдън и Джил Байдън в Белия дом, снимка: скрийншот, Фейсбук - Володимир Зеленський.

Президентът Джо Байдън е съобщил на украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ ще предоставят на Украйна далекобойни ракети ATACMS – става дума за малко количество, предаде NBC с позоваване на трима американски служители и представител на Конгреса. Тъй като предоставянето на по-голямо количество може да се отрази на боеспособността на американската армия, дискусиите по темата в Белия дом се водят от месеци. 
Припомняме, Володимир Зеленски и Олена Зеленска бяха приети от Джо Байдън и Джил Байдън в Белия дом на 21 септември.  

Източниците на NBC не съобщават кога ще бъдат доставени ракетите и кога това ще бъде обявено официално.

Според публикация в The Washington Post, Украйна ще получи ATACMS с касетен заряд – от тази модификация има по-големи запаси в складовете на Пентагона. Тя е с радиус на действие до 466 километра.

Тъй като ATACMS се изстрелват от наземни подвижни платформи, те ще дадат на украинската армия по-големи възможности за действие от ракетите Storm Shadow, които се задействат от въздуха. Заради рисковете от руската ПВО украинските самолети изстрелват Storm Shadow на голямо разстояние от фронта, което отнема от далекобойния потенциал на ракетите.

С ATACMS украинските военни ще могат ще могат да поразяват цели в Крим и на всяко друго място в окупираните територии, посочва британският военен анализатор Шон Бел пред Sky News. Според него,  решението да бъдат предоставени ATACMS на Украйна идва в резултат на визитата на президента Володимир Зеленски във Вашингтон.

Въоръжените сили на Украйна ще могат да използват тези ракети почти непосредствено след получаването им, тъй като те може да се изстрелват от системите HIMARS, с които ВСУ вече разполагат.

Превод Faktor.bg