Анализатор: Има много ясен и точен подход как Украйна може да спечели войната

"В момента не става въпрос само за сигурността на Украйна като държава, като нация и население, а става въпрос за сигурността на целия континент. В сценарий, в който Русия ще спечели войната срещу Украйна, независимо за какви териториални придобивки говорим – дали ще са 20% или повече, това ще има сериозни геополитически, а и геоикономически последици за цяла Европа".

Това коментира пред БНР Велина Чакърова, геополитически анализатор, бивш директор на Австрийския институт за външна политика, а сега ръководи своя агенция за геополитически анализи "Face" във Виена. 

Коментарът ѝ бе във връзка с вчерашната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред френското Национално събрание, в която каза, че ключът към сигурността на цяла Европа се намира в Украйна.

Тя напомни и думи на френския президент Еманюел Макрон, според когото "Европа се намира в смъртоносна заплаха и е много важно какви решения ще се вземат оттук насетне".

След седмица в Швейцария предстои мирна конференция за Украйна. Над 80 държави ще са представени на двудневната среща, организирана по инициатива на Украйна, а фокусът е върху десетте точки на президента Володимир Зеленски за край на войната. Основните са изтегляне на руската армия от всички окупирани територии, трибунал за военните престъпления на Русия и репарации. Но в крайна сметка само три от тях ще бъдат предмет на разискванията в швейцарските Алпи: сигурността на ядрените централи в Украйна, зърнения износ и размяната на военнопленници. За Киев обаче е важно конференцията изобщо да се проведе, като начало на процеса в търсенето на мир, което в момента изглежда доста трудно заради нежеланието на Русия да води преговори. Руският външен министър Сергей Лавров нарече исканията на Зеленски "плод на болно съзнание".

Според Велина Чакърова от самото начало е ясно, че тази конференция няма да доведе до сериозен резултат по отношение на започване на преговори между Русия и Украйна за приключване на войната.

"Няма как да гледаме на подобен вид събития от сериозна гледна точка, тъй като Русия не беше поканена от самото начало. В следствие на срещата на Путин със Си Дзинпин в Пекин един от успехите на руския президент беше да се стигне до анонсирането от страна на Китай, че те ще подкрепят мирна конференция, която се признава и от Русия, и от Украйна. Това беше изключителен дипломатически успех за руския президент. Индия ще присъства, но няма да изпрати високопоставен дипломатически представител".

По думите на анализатора има ключови въпроси, които в контекста на войната трябва да се обсъждат в по-широка дипломатическа рамка. Според нея другото важно, за да се състои тази конференция, е да се поканят колкото се може повече наблюдатели от всички точки на света. Идеята е да се популяризира украинската позиция, обясни тя в интервю за предаването "Събота 150".

Чакърова подчерта, че в същото време Русия се готви за алтернативна конференция:

"Ако погледнем от двете страни на тези паралелни събития, това ще доведе в рамките на следващите 12 до 24 месеца до започването на един съществен цикъл на дипломатически преговори, които ще включват вече украинската и руската страна", прогнозира тя.

Според нея Китай преследва собствения си национален интерес – да се проточи тази война колкото се може, по-дълго. "Това означава, че западните сили, САЩ и европейските държави ще трябва да се занимават с проблема в дългосрочен план и по този начин Китай ще има възможността да се концентрира изцяло върху югоизточното море и Тайван", уточни тя.

По думите ѝ нещата се развиват в посока на една продължителна и изморителна война, в която всички ключови играчи започват да взимат по-ясни позиции.

В момента международното право бива стъпквано не само от Русия, но и от други международни сили, коментира Велина Чакърова. В този смисъл е важно подобен тип дипломатически мероприятия да създават форум за международен диалог.

"Мирната конференция за Украйна е необходимо да се проведе, за да се даде един тласък на международната дипломация и на разговорите между Украйна от една страна, с проблемите, които в момента страната преживява, а същевременно в стремежа си да оцелее като държава, народ, нация. Това са въпроси, които Украйна не може изолирано да обсъжда само с европейските страни или само със САЩ, а трябва по-сериозен дипломатически форум".

Истината е, че има много ясен и точен подход как Украйна може да спечели тази война – чрез всеобхватна помощ, която включва не само военна помощ, но и всички други звена, категорична бе Чакърова. Тя отбеляза санкциите, които обаче трябва да се спазват, както и сериозна дипломатическа совалка по света. "Това са звената, по които трябва да се работи в краткосрочен план, вместо да се дават празни обещания на населението в Европа".

Велина Чакърова коментира и предстоящите европейски избори. Според нея са ни необходими малко по-прагматично мислещи и по-реалистично действащи политици и представители в новия ЕП. Населението в Европа обаче не е толкова заинтересовано да гласува за ЕП, неразбирайки до каква голяма степен този глас оказва влияние върху законодателството на европейските институции, отбеляза още тя. И подчерта, че нараства популизма.