Анализатор посочи "ахилесовата пета" на руснаците във войната с Украйна

Пълномащабната война в Украйна продължава и руските власти може да се окажат неподготвени от удари с дронове от наша територия.

Това става ясно от думите на Матиас Екен, анализаторът по въпросите на отбраната и сигурността. Пред Newsweek Екен коментира, че руснаците, вместо да формулират последователна стратегия, до голяма степен са прибягнали до ad hoc мерки след атаки на тяхна територия. „Проблемът на Русия не произтича от липсата на оборудване, а по-скоро от историческия фокус върху различен тип заплаха“, казва анализаторът.

„Кремъл изглежда е бил хванат неподготвен за това, че територията му може да се окаже податлива на удари с дронове от Украйна, включително атаки срещу въздушни бази от типа на  „Енгелс“ (...) Има някои доказателства, че настоящите системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, особено „Панцир“, трудно противодействат ефективно на малките и леки дронове“, подчертава Екен.

След като руснаците извършиха пълномащабно нахлуване на територията на Украйна, в самата Руска федерация неведнъж имаше експлозии на важни военни съоръжения, включително на летища и в петролни рафинерии, припомня УНИАН.

Руснаците се оплакаха, че територията им е атакувана от украински дронове. Медиите писаха, че някои атаки с дронове са специални операции на Службата за сигурност на Украйна и Главното разузнавателно управление към украинското Министерство на отбраната.

В началото на тази година ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума на Руската федерация Андрей Картаполов призна, че руското министерство на отбраната дори не може напълно да защити Санкт Петербург от удари с украински дронове - а това е вторият град в страната по население след Москва.

Превод: Faktor.bg