Андрей Райчев брани Васил Терзиев: Комично е да го обвиняват, че с пари на ДС е направил успешен бизнес

Андрей Райчев

Андрей Райчев

Властта е по формулата – трима противници се съюзиха. Това е факт. Кой е опозицията – някой трябва да стане. Беше Гешев, но скоро го отстраниха. Няма Черен Петър, Възраждане е прекалено малък. И Радев е набутан в ролята на опозиция. Но той повече отговаря, отколкото да напада. Така описа отношенията между  президента Румен Радев и управляващите червеният социолог Андрей Райчев. 

„Когато се карат Румен Радев и Кирил Петков това е спор между един милион срещу половин милион души. 60% мислят това, което казва Радев - 20% мислят това, което правителството говори. Разцеплението е в българския народ. Има едно дълбочинно разцепление в България, което се засилва“, посочи той.

Според него има един парадокс – „ПП идват на власт с либералите. Те, обаче стават все по-злобни, казват все по-резки неща“, обобщи Райчев и даде пример с призивите за ново ДС.

„Аз имам отговор на всичко това – те знаят, че властта им е дадена на ужким. Всеки един момент Бойко Борисов може да каже: „Край“ и всичко да приключи. Те се дразнят от това“, обясни социологът.


Според Райчев жертва на тази злоба се оказва и Васил Терзиев, тъй като го обвиняват в нещо комично – казват, че ДС са му дали парите, за да създаде един успешен бизнес.

Андрей Райчев коментира и променената официална позиция на България по отношение на войната в Украйна и решението на кабинет да окаже военна помощ на страната, вероломно нападната от Русия. Изказаните от него тези са много сходни с позициите на българския президент Румен Радев, партия „Възраждане“ и БСП. 

Според него България по отношение на украинската война изостава в своята позиция. Путин вече е загубил войната, както учтиво е заявил Байдън, с което реално е казал - аз спечелих войната. Социологът посочи и аргументи в тази посока. Първо – САЩ са  постигнали своите икономически цели. Ликвидирани са мостовете между редица страни, очертавайки ясно къде стига границата на НАТО. И не на последно място, за Америка се е случило най-хубавото – Русия е отслабена, ЕС се залепи за САЩ и най-важното – построен е отбранителен фронт, а не нападателен. 

Райчев смята, че сега се върви към мирение. Но изрази дълбоко съмнение, че би било много опасно, ако се стигне до разпад на Русия, която е ядрена сила, както и ако бъде сменен Путин с друг лидер, който по думите му може да направи ситуацията много по-тежка.