Андрей Райчев: От голяма и сложна Нинова направи БСП проста и малка

Както и да завършат изборите, ще има изненада, защото никой не може да прогнозира колко хора ще гласуват, смята той

Андрей Райчев

Андрей Райчев

"Големият въпрос е как изглежда този алтернативен модел за който всички говорят но не могат да кажат какъв ще бъде той. Нито един политически субект не можа да намери формулата, така че поредният призив за отечествен фронт срещу Борисов и ГЕРБ няма да успее. И вторият въпрос е това означава ли че тези които се включат в него ще правят ли коалиция след изборите", прогнозира политологът Христо Панчугов.

"Много е важно българите да се убедят, че изборите не са фалшиви. Виждаме какво става когато половината население е убедено, че изборите са нечестни по примера на една стара силна демокрация, каквато е Америка", заяви социологът Андрей Райчев.

Според него, Корнелия Нинова не е имала практическо намерение да създаде сдружение за гарантиране на честността на изборите, а просто да демонстрира, че тя е единствената алтернатива.

"В БСП харесват нейната линия, непримирима, неконсенсусна. От голяма и сложна тя направи партията проста и малка и се опасявам, че на изборите също може да се окаже, че партията е малка. БСП сега е лидерска партия и не знам дали това ще е ефективно", коментира Райчев.

"Румен Радев избра датата на изборите с мисълта тя да обслужва интересите на опозицията. Затова той не се съобрази с нищо - нито с пандемия, нито с ЦИК, нито с машините. Това беше откровено вредно. Радев си дава сметка, че трябва да отложи датата, но няма да го направи, за да не признае, че е сбъркал", каза Панчугов.

"Както и да завършат изборите, ще има изненада, защото никой не може да прогнозира колко хора ще гласуват. В момента повечето прогнози са за 2.5 - 3 млн. избиратели. Аз бих прогнозирал 2 милиона. Твърдото ядро на десните също са предимно възрастни хора, на левите - също. Младите не са по-малко стреснати от пандемията от възрастните. Не можем да отговорим на въпроса колко ще вземе ДПС, но със сигурност ще вземат повече от миналия път. Хората не знаят дали ще гласуват и сега само гадаем. Най-вероятно ще бъдат подредени така ГЕРБ, БСП, Слави Трифонов, ДПС, ДБ и Мая Манолова. От това много трудно ще произлезе правителство", прогнозира Райчев.