Андрей Райчев плаши: Да не дава Господ някой да си играе с тръбата към Сърбия и да опита да я маха!

Андрей Райчев

Андрей Райчев

Андрей Райчев предупреди, че тръбата от проекта "Турски поток" е изключително важна за всеки, който е на власт. Социологът обяви дидактично пред БНТ, че никой не трябвало да си "играе" с руския проект. "Засега няма някакво рязко влошаване на ситуацията при хората. Имаше две големи международни събития, които трябва да се случат в България. За щастие влязохме в чакалнята на еврозоната и това мина и замина. Второто голямо събитие е тръбата. Доколкото разбирам, тя ще стигне до Сърбия през декември. Да не дава Господ някой да си играе с тази тръба и да иска да я маха", коментира Андрей Райчев. 

"България е виждала много протести през последните 30 години. Има три вида протестиращи. Едните са за миналото, другите са за бъдещето, както и такива, които протестират за настоящето. Има няколко души, които са лично заинтересовани главният прокурор да си ходи. Отвратителна беше гледката с бомбичките. И стачкуващите, и полицията имат интерес да се сложи по-бързо край на митинга. Но това все още не са хората, които протестират за настоящето. Според мен ще излязат и хората, които ще протестират за настоящето. Тогава разговорът ще е друг, каза още социологът. 

"Най-неизгодната тема за ГЕРБ в момента е корупцията. Бойко Борисов реши да остане на власт. Да отстъпиш, означава да дадеш властта на президента и ще прозвучи като "предавам се". Премиерът се надява да издържи до март. Цената, която плаща ГЕРБ е, че се превръща в обкръжена от ляво и от дясно партия, която брани властта си. Образува се нова дясна сила и нацията кипи. Решението на ГЕРБ е кога ще има избори – през март или през октомври. Един от големите успехи на Бойко Борисов е, че извади българите от списъка на лошите източноевропейци и противопостави страната ни на Полша и на Унгария. Призивите за диалог обаче с президента не стават през телевизора. Съзнава ли Бойко Борисов, че има засилка към Виктор Орбан. Може и да си популярен, но накрая няма да свърши всичко добре", посочи Андрей Райчев.