Ангел Кунчев: Има случаи на флурона у нас, но грипът остава водещ – вирусът е много мощен

До седмица-две цялата страна да бъде обхваната от грипната епидемия

Ангел Кунчев

Ангел Кунчев

В България има установени случаи на флурона – комбинирано заболяване от коронавирус и грип, но те са редки. Грипът остава водещ през тази зима. Това заяви пред бТВ  националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Грипният вирус е много мощен, успява да изтика всички други вируси , като го направи ковид през три години“, посочи той.

По думите му, ако при пациент с вирусно заболяване коронавирусът бъде отхвърлен като диагноза, 90% е вероятността за да става дума за грип.

Основното предизвикателство е да се разграничи дали става дума за грипен вирус или за коронавирусна инфекция, за да се се подходи ефективно към лечението.

Симптомите са много сходни, но разликата при грипа е, че започва рязко. Освен това при него заболяването започва с общи симптоми, не с респираторните (като хрема например). Заболелият усеща силна отпадналост, безапетитие, най-често има висока температура.  

През годините на липса на грип са се натрупали хора без защита срещу вирусите и грипната епидемия може да се окаже по-голямо предизвикателство, отколкото преди пандемията от коронавирус.

Очаква се до седмица-две цялата страна да бъде обхваната от грипната епидемия.  

Ваксината срещу грип може да се постави по всяко време, но за изработването на имунитет са необходими три седмици. Ваксините срещу коронавирус не ни предпазват от грипа.