На Ангелкова грижата й пак е за "абсурдното" облекчаване на туристическите визи за Русия и Турция"

Хаосът ще е доста по-малък с единни правила за пътуване в ЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде брифинг в Министерския съвет във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на Ковид-19 върху туризма“.

Разговарях с редица туроператори, които не се планирали отказ от 15 юни.

Много важна стъпка, която обсъждаме е облекчаването на туристическите визи за Русия и Турция, настоява тя, въпреки очевидната абсурдност на подобна идея. Защо ли?

Много активно...сме предложили на Външно министерство това за обсъждане, когато е възможно да се сложи на дневенв ред, каза тя...

Туризмът формира 12% БВП на страната и 11% от заетостта. Туризмът по целия свят е в критично състояния, установи Ангелкова още в началото.

 
"Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд за ликвидност на туроператорите и защита на потребителите. Този инструмент е изключително важен за възстановяване на средства чрез доставчиците и потребителите", каза още тя. 
 
"Наложително е да има план за възстановяване", коментира министърът. 
 
 
"Поискахме единни правила за поетапното отваряне на граници в ЕС и правила за пътуването вътре в Европейския съюз. Искаме и единни здравни стандарти. Хаосът ще е доста по-малък с единни правила", заяви Ангелкова.