Ангелкова пръсна „вируса“ на когнитивния дисонанс с „визите“

Кой ли е „нулевият“ пациент, подсказал мантрата „да паднат визите за руски граждани“

Руските туристи са единствено в сърцето на министър Ангелкова

Руските туристи са единствено в сърцето на министър Ангелкова

Светослав Пинтев 

Един сократически диалог в студиото на btv вероятно ще остане записан със златни букви  в телевизионната история като
 
еманация на позитивното мислене:

А сигурно и в аналите на философията. Ето го този безценен къс:
Водещата Цветанка Ризова: 
- А има ли отказали се българи от летни записвания?
Николина Ангелкова, министър на туризма: 
- За радост - няма, но за съжаление - няма никакви записани... 
Както казват бащата на психоанализата Зигмунд Фройд и неговите последователи, няма случайна грешка. Особено в устата на министър. Като грешка звучеше и едно друго скорошно изказване на тази изумителна дама, но  не е. То бе израз на 

открито безхаберие за националната сигурност

И то в няколко посоки.
„Бих включила не само Русия, но и Турция що се касае до падането на визите, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова“, малко по-рано, пак пред btv. Тези думи за нея се превърнаха в сакрална мантра, която повтаря под път и над път.  
Турция е само за парлама, разбира се, важното за Ангелкова изглежда е в разгара на пандемията да пробие 

дупка в кожата на Европа, 

през която гражданите на Русия, където коронавирусът ще вилнее още месеци като пожар,  начело с офицерите от ГРУ и ФСБ, организация по-известна като КГБ, да си влизат и излизат, когато и както си поискат. По друг начин този напън просто не може да се обясни. Тогава вече ще видим Шенген през крив макарон, не Макрон. 
Дори 

коронавирусът не плаши министърката

Какво е за космополит като нея дребното фактче, че тази седмица Русия изпревари Китай по броя на заразените с коронавирус. И то според официалната информация, в която данните са много силно занижени. 
Само за едно денонощие в Руската федерация са регистрирани 6 198 нови случая на Ковид-19 в 84 региона на страната, съобщи оперативният щаб  например в понеделник, 27 април. 
„Ситуацията остава изключително трудна и пикът все още не е преминал“, подчерта сам Путин, който се е скрил в миша дупка. Ангелкова е поела сериозни ангажименти към руската страна очевидно, нали ходи миналата година в Москва и обеща да направи чудеса за 

„ключовия партньор“, както нарича Москва

 Един път дори заяви, че е стратегически партньор. Какво ли са си говорили тогава със  Зарина Догузова, ръководител руската Федерална агенция по туризъм.
ВМРО и туристическият бранш предлагат 4 мерки за подпомагане на туризма у нас в условията на пандемия, обяви пък депутатът от ВМРО Александър Сабанов пред Bulgaria ON AIR. Една от четирите мерки, разбира се, е падането на визите за руснаци. Ако и тук по примера на щаба тръгнем 

да търсим контактните лица в управляващата коалиция

Ще стане мазало…. Вирусът „без виза за руски граждани“ ще даде потресаващи резултати.  Кой ли е „нулевият“ пациент , подсказал мантрата на  Ангелкова ?
Тя даде във вторник  смайващ брифинг в Министерския съвет във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на Ковид-19 върху туризма“. 
Министърът на туризма не пропусна да повтори за кой ли път, че иска падането на визите за Русия, хайде и за Турция, нали са ни комшии. Какво, че и при тях пандемията  придобива застрашителни размери. Но дума не продумва, как ще привлече българските туристи.
Интересно е дали по време на видеоконференция на високо ниво Ангелкова е споделила с другите министри на туризма от държавите членки на ЕС идеята си за падане на визите за руски и турски граждани. И какво са й отговорили те. Този въпрос трябваше да бъде ключов за пресконференцията, г-жо Ангелкова. Както и този за

исканията за оставка на министъра на туризма

Които сега са по-актуални от всякога, но изобщо не бяха споменати.
Като стана въпрос за Русия, сетих се един кандидат-студентски бисер, гласящ „Гогол страдал от тройнственост, която се състояла в това, че с единия крак той стоял в миналото, с другия приветствал бъдещето, а между краката му била страшната действителност.“ 
Точно в това положение е на път да изпадне и България с подобни министри. 
Когнитивен дисонанс, би казал сарайският мислител Ахмед Доган, визирайки  сблъсък  между убежденията, знанията и нагласите и новопостъпила информация, която им противоречи. Дори би могъл да формулира понятието „вирус“ на „когнитивният дисонанс“. А той удря здраво.