Анонимен свидетел по делото "Панама пейпърс": Путин е по-опасен за САЩ отколкото Хитлер

Анонимен информатор, който през 2015 г. предаде на журналистите материалите от т. нар. „Панама пейпърс“  даде интервю за първи път от 6 години за германското издание Der Spiegel. То е публикувано на сайта на международния разследващ проект OCCRP. 

Между другото, в него той спомена руския президент Владимир Путин, предполагайки, че парите, вложени преди това от неговия антураж в офшорни компании, сега се използват за финансиране на войната в Украйна, пише „Радио Свобода“.

Представящият се с името „Джон Доу“ разкрива в интервюто, че офшорните компании продължават да играят ключова роля за авторитарните режими. Според него Владимир Путин „е по-голяма заплаха за Съединените щати, отколкото Хитлер по негово време“, а фиктивните компании, зад които стои руския президент, нарича „най-добрите приятели“, чрез които се финансира руската армия, която „убива невинни хора в Украйна", без да конкретизира как точно тези компании финансират геноцидната война на Русия.
„Джон Доу“  спомена и виолончелиста Сергей Ролдугин, когото Путин нарича свой приятел. От "Панама пейпърс" става ясно, че през офшорки на неговото име са минавали големи суми. Затова е съвсем нормално да бъде в списъка на санкционираните руски лица, обвързани с режима на Путин.

„Джон Доу“  също призова западните страни да съсредоточат усилията си върху разкриването на офшорните активи на обкръжението на Путин. Той сравни тази задача с „Проекта Манхатън“ (проектът на САЩ за създаване на атомна бомба през Втората световна война), като отбеляза, че има възможности за това, но няма достатъчно политическа воля. Той отбеляза, че западните правителства не трябва да се съсредоточават върху символични активи като яхти и имоти, а да прехвърлят усилията в разкриването на собствениците на офшорни сметки, които финансират войната в Украйна.

Путин и редица високопоставени руски служители многократно са заявявали, че нямат офшорни активи. На практика цялото руско ръководство сега е под санкциите на Запада, които предвиждат замразяване на техните активи в страните, които са наложили санкции.

Превод: Faktor.bg