Армията на Путин бомбардира историческата Светогорска лавра, има ранени

Монасите са приютили над 500 бежанци – предимно жени и деца

Светогорската лавра преди войната

Светогорската лавра преди войната

Руската армия бомбардира през изминалата нощ историческата Светогорска лавра в Донецка област, има пострадали хора, съобщиха от светата обител във Фейсбук.

Освен монасите в манастира пребивават 520 бежанци, предимно жени и деца.  

По думите на монаха Тихон Скрипченко, "слава Богу, всички са живи, но има ранени, а децата са изплашени".

"Хората дойдоха именно в лаврата с надежда да се скрият от ужасите на войната. Какво ще стане сега? Ако не бъде възстановено електрозахранването и продължат да ни бомбардират, ни очаква катастрофа. Сега хората седят в подземията, братята им осигуриха вода, на децата е дадена храна, оказваме медицинска помощ." - споделя монахът във Фейсбук.

"Обръщам се към всички, които могат да повлияят на ситуацията - да не превръщат в полигон местата, където се укриват старци, жени и деца, където има вековни народни светини! Та на територията на Лаврата и в Светогорск изобщо няма военни." - призовава преподобният Тихон Скрипченко.

Svetogorska_Lavra_bejanci.jpg

По-късно с призив към военните да не нападат мирни хора се обърна и Светогорският митрополит Арсений. На страницата на лаврата във Фейсбук стотици вярващи отправят молитви за Божия закрила и спасение.

Сградите в манастирския комплекс са пострадали в различна степен. Най-сериозно е засегнат корпусът, в който са били настанени жените с децата.

Светогорската лавра е православен манастир с повече от четири века история. 17 от монасите, служили в светата обител през вековете, са канонизирани за светци. Лаврата е разположена на десния бряг на река Северски Донец. Тя е съставена от наземни постройки и от пещери.