Асен Василев обясни защо няма да има коледни надбавки за пенсионерите

Асен Василев

Асен Василев

Пенсионерите трябваше да имат по-високи пенсии. Моето предложение беше пенсиите да се увеличат трайно. От 1 април всеки пенсионер получава 123 лева повече от това, което e получавал през 2021 г. Така финансовият министър Асен Василев обясни защо пенсионерите няма да получат коледни надбавки, които се дават еднократно в годината. 

Той посочи и защо днес ПП отказа да влезе в парламентарна зала, за да отхвърлят ветото на президента върху закона и падне деругацията за „Лукойл“. 

Парламентът излезе във ваканция, за да не се случват предизборни циркове. Да не се налива масло в предизборния шум. Затова не влязохме в пленарна зала, за да гласуваме ветото на президента върху закона. Както е законът в момента, Лукойл плаща 90 000 лв. глоба и нищо друго. А в закона със санкциите – „Лукойл“ трябва да плаща 60% данък печалба в бюджета, посочи Василев. 

Защо настояваме за деругацията е защото към момента трябва технологично време, но най-вече  трябва да се осигури логистиката, защото „Лукойл“ може да съхранява петрол само за 10 дни. Това, което заварихме от служебните правителства бяха 90% руски петрол. От тогава се работи много усилено да падне деругацията.

По повод обявената по-висока такса за пренос на руска газ, Асен Василев заяви:

„Това е такса, която има характер на санкция. Тя не е нещо ново за нашата енергетика. Всички производители на електроенергия внасят 5% такса във Фонд „Енергийна сигурност“. Руски газ се доставя и до Гърция. Видяхте ли остра реакция? От Турция видяхте ли? Ние виждаме такава от Сърбия и Унгария, въпреки че няма основание за такава, защото цената на крайните потребители няма да се промени. Ние взимаме част от печалбата на „Лукойл“, подчерта той.

„Държавата може да си смени данъка във всеки един момент, на всяка една стока. Няма никаква реакция от руска страна. На 31 октомври ще се начисли първата такса, която ще трябва да се внесе през ноември“, подчерта финансовият министър.