Асен Василев поискал от министрите оптимизация в администрациите

Премиерът Николай Денков подчертава, че това може би ще е една от най-важните задачи на правителството

Асен Василев

Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев е поискал от колегите в кабинета да бъде оптимизиран състава в ръководените от тях администрации. Това става ясно от стенограма от последното заседание на Министерски съвет. 

"Това не означава задължително намаляване на щатните бройки, на някои места може да означава увеличаване на щатните бройки. Просто спрямо спецификата на работата да се оптимизира максимално съставът, който може да се използва, и той да бъде разтоварен от несвойствени дейности, както много често се случва, и за да може да си върши истинската работа и да получава достойно възнаграждение", посочва Василев.

Премиерът Николай Денков подчертава, че това може би ще е една от най-важните задачи на правителството.

Асен Василев иска още от  министрите да инвестират предвидените средства по проекти до края на тази година, но не с идеята "да се похарчат едни пари", а те да водят до резултат, "който българските граждани могат да ползват".

Министърът на финансите припомня, че тази година в бюджета има предвидени над 8,2 милиарда лева за капиталови разходи, но предполага, че от тях ще бъдат използване не повече от 30%. В преследване на целта бюджетът - дефицит от 3%, Василев оряза с над 4 млрд. лв. предвидените средства за капиталови разходи.