Атаката на "Хамас" срещу Израел е включвала систематично сексуално насилие

Групови изнасилвания и генитално осакатяване

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Атаката на "Хамас" срещу Южен Израел от 7 октомври е включвала систематични и умишлени сексуални нападения срещу цивилни, се казва в доклад, публикуван от Асоциацията на кризисните центрове за изнасилване в Израел. Израелски официални лица многократно изнасяха данни, че терористите са извършили насилствени сексуални посегателства като групови изнасилвания и генитално осакатяване по време на безпрецедентната атака. Но недостигът на свидетелства на оцелели и липсата на криминални доказателства затрудняват оценката на техния мащаб, предаде БГНЕС.
Палестинското движение "Хамас", категорично отрече за изнасилванията - то обаче което системно използва дезинформация, отричайки всяко обвинение срещу себе си.

Асоциацията на кризисните центрове за изнасилване в Израел, организация, която се бори със сексуалното насилие, заяви, че сексуалните посегателства на 7 октомври съответстват на „модели на сексуално насилие по време на война, документирани в литературата“. Нападенията са извършени във всяка от зоните на атаката - музикалния фестивал Nova, частни домове в кибуци около ивицата Газа, военни бази и заложници, отвлечени по време на атаката, се казва в доклад. Те са били "извършвани систематично и умишлено срещу израелски цивилни", се казва в доклада, който се основава на свидетелски показания, интервюта, публична и класифицирана информация.

„Много от изнасилванията са извършени групово, с участието на агресивни терористи“, се казва в доклада. Един оцелял от нападението на фестивала Nova описа последствията от нападението на събитието като "апокалипсис от тела". В доклада, който съдържа графични описания, се казва, че осакатяване е имало и върху мъже. /БГНЕС, АФП