Атанас Атанасов: Българският обществено-политически живот бъка от руски шпионаж

Защо "Балкански поток", който докарва газ на приятелите на Путин беше платен от българския данъкоплатец, а частта в Сърбия - от Русия, попита той

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

"В крайна сметка правилата са приети от мнозинството в НС, това е демокрацията. Има и Конституционен съд. Трябва да се опитаме да неутрализираме тези спекулации към промените в изборния кодекс. Машинното гласуване не нарушава равните права на гражданите - всички ще гласуват с машини", коментира промените в Изборния кодекс пред БНТ Атанас Атанасов, заместник-председател на НС, лидер на ДСБ.

"Ако третата политическа сила, БСП не събере мнозинство, отиваме на избори. Няма драстични промени в изборните правила. Това внушение, че ще има хаос е вредно. Имам чувството, че тези, които се страхуват, че ще загубят вадят свои говорители, които да внушават страх от изборите", коментира той твърденията на Димитър Димитров от ЦИК.

"През цялата кампания заявявахме, че сме готови да вземем мандата, но си дадохме сметка, че с нашите 26 депутати, трябва да отидем да чукаме на вратата на БСП. Казали сме, че в правителство с мандата на ГЕРБ или БСП няма да участваме при никакви обстоятелства. Ние с БСП няма да водим преговори за съставяне на правителство", каза още Атанасов.

"Трябва да стане ясно коя политическа сили с какъв експертен потенциал разполага. Всички законопроекти и промени, които сме внесли, ние сме го заявили в кампанията. Ние имахме "правителство в сянка" и тези законопроекти не са изработени сега", обясни той.

"Христо Иванов би могъл да бъде премиер, не бих могъл да предлагам себе си, а и за мен винаги парламентаризмът е бил по-важен", отговори той на въпрос обсъждана ли е фигура на евентуален премиер на ДБ.

"Съставянето на правителство не е работа за два дни, урбулешката. А и като гледам, в този парламент това не е възможно, ще се създаде служебно правителство и ще отидем на избори", прогнозира Атанасов.

"Ние искаме да елиминираме извънредното правосъдие в България. То беше създадено, за да бъде бухалки за преследването на неудобните на властта. Не е вярно, че делата, които са били в тях ще бъдат "занулени". Те ще бъдат разгледани от редовни съдилища. Мълчаливият протест на който присъства Гешев беше натиск на съдебната власт над законодателната, опит да им наложи какви закони да приемат", коментира той.

"Ако Кремъл обяви България за неприятелска страна, това ще бъде намеса в българските вътрешни работи и то в навечерието на избори. Българският обществено-политически живот бъка от руски шпионаж. Според мен е договорено да бъдат гонени дипломати, на които им изтича мандата. По времето на Борисов срещу шпионажа нищо не беше направено. Защо наречения у нас "Балкански поток", който докарва газ на приятелите на Путин от "Газпром" беше платен от българския данъкоплатец, а частта в Сърбия - от Русия", попита той и добави, че на наша територия той няма нито едно разклонение.

"Защо прокуратурата се сети да разследва взривовете след толкова години, когато всички следи са заличени. Време е да се влезе в службите и прокуратурата и да се види дали това не е правено, за да се прикриват руските интереси в България", каза Атанасов.