Атанас Славов: С промените в Конституцията съдът ще е независим от политическа намеса

По темата за двойното гражданство да говорят депутатите

Атанас Славов

Атанас Славов

Предпочитам по темата за двойното гражданство да говорят депутатите, вносители на тези промени. Ние сме фокусирани върху Закона за съдебната власт. Но отварянето към българските общности извън страната е нещо положително. Има и стандарт на Съвета на Европа. Това каза в ефира на Би Ти Ви правосъдният министър Атанас Славов, който предпочете да не изрази личното си мнение по този казус.

По думите му с тези промени се постига независимо правосъдие и отчетност на прокуратурата. Тоест, съдът няма да зависи от политическа намеса. Политиците вече няма да се разпореждат в съда. Досега този международен стандарт не беше постигнат. Постига се и очакването за независимост на правосъдието, посочи той.

Той отбеляза и някои други съществени промени, свързани с Конституцията. Например, министърът на правосъдието няма да председателства ВСС, което е още една стъпка към деполитизацията на съдебната система. От друга страна, прокурорите ще имат много по-голяма свобода при решаването на делата, като главният прокурор ще има само унифицираща роля. Той ще задава правилата, ще дава методически указания, върху които пък ще бъде съдебният контролте указания. Ще бъде ограничена ролята на прокуратурата извън Наказателния кодекс. Въпреки, че служебните кабинети на президента остават, той ще може да действа в определена рамка и ще се залага на професионалните стандарти. 

Славов обясни и защо този ВСС може да работи още една година, както и и.д. Сарафов. 

Дебатът се води от няколко месеци. В самата професионална общност не бяха склонни да се направят промени само за кратко време. Но вече имаме създадена организация за изготвянето на Закона за съдебната власт. Това ще отнеме няколко месеца, след това в рамките на два-три месеца ще се изберат членовете на съдебните органи. Тук не е въпросът да се забързаме, важно е в неговото разработване да участват широк кръг от експерти и магистрати, за да има легитимен процес и този закон да получи подкрепа, аргументира позицията си Атанас Славов.