Атлантически съвет: Разрешението за полети на руски самолети с оръжие към Сърбия вреди на имиджа ни пред НАТО

Българското правителството трябваше да помисли по-сериозно и да зададе на сръбското серия въпроси

Разрешението за полети на руски самолети с оръжие към Сърбия вреди на имиджа на страната ни пред НАТО и ще има дългосрочни негативни последици. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ съпредседателят на Атлантическия съвет на България Димитрин Вичев за доставките на зенитно-ракетен комплекс "Панцир 1" от Русия към Сърбия. Преди да даде разрешение българското правителството трябваше да помисли по-сериозно и да зададе на сръбското серия въпроси, допълни Вичев.

„Смята ли, че Сърбия ще бъде приета в ЕС, ако не спазва своите международно поети ангажименти в областта на правосъдието? На всички е известно, че вече пет години и половина един обвинен от България бивш банкер – Цветан Василев се намира в Сърбия и от там отказват да го екстрадират по молба на българската съдебна система, с което я възпрепятстват. Втори въпрос, по който трябва да си помисли правителството, който също е политически, е твърдението, че Сърбия води ускорена модернизация и превъоръжаване на армията си с отбранителна цел. Добре, но след като всичките й околни страни без БиХ са членове на НАТО, а Северна Македония всеки момент ще влезе в Алианса, то срещу кого ще се отбранява Сърбия“, попита той.

Руската федерация смята НАТО за свой основен противник, а България също е част от Алианса, допълни Димитрин Вичев. Според него Атлантическия съвет на България очаква отговор от министъра на отбраната и от министъра на външните работи за мотивите, с които са взели това, според него, грешно решение. Отлагането на приемането ни в еврозоната е втората лоша новина след тази за транспорта на руско оръжие над България за Сърбия, уточни експертът.