Атлантици: Москва да се извини за окупацията на България!

Атлантическия съвет на България излезе с декларация, в която настоява Русия да се извини за окупацията на България в Деня на почит пред жертвите на комунистическия режим в България. От Атлантическия съвет настояват властите да премахнат фалшивия паметник на съветската армия от центъра на София, да се не се толерират монументи на окупаторите, както и да се сменят имената на градове и улици, които възхваляват руски "герои". 

Вижте текста на декларацията:

Настояваме Москва да се извини за окупацията на България!

Първи февруари – Денят на почит пред жертвите на комунистическия режим в България е повод да поставим отново един важен въпрос пред  българското държавно ръководство. Известни са усилията на Руската федерация да се представи като морален и юридически приемник на СССР, да наследи не само съветските дългове, но и мястото на СССР в Съвета за сигурност на ООН, ядреното оръжие и задграничната му собственост дори. Да наследи „победата” и полетите в Космоса. Но към това наследство спада и системата от концлагери ГУЛАГ, милионите избити от Сталиновия режим, окупацията на редица европейски държави. А след като това е така, би трябвало да настояваме Москва да поднесе своето официално извинение към българския народ за осъществената през 1944 г. окупация на нашата страна и за нанесените ѝ морални и материални щети чрез наложената със сила катастрофална комунистическа политическа и икономическа система.
На този ден ние, членовете на  Атлантическия съвет на България (АСБ), обръщаме внимание, че в Руската федерация са налице официални пропагандни опити за реабилитация на съветския комунистически режим. От най-високо място се изразява съжаление за разпадането на СССР – дългоочаквано събитие, което донесе свобода и независимост на много народи. Продължава кремълската хибридна война срещу света на свободата и демокрацията. Свидетели станахме и на провокациите от страна на Кремъл към българската история и култура. Наблюдаваме постоянно опити за реставрация на символи и реабилитация  на личности от времето на комунистическия режим. В този контекст намираме за национално оскърбително и осъдително:

• нежеланието на властите да премахнат фалшивия паметник на съветската армия от центъра на българската столица;
• толерирането на паметници на съветски окупатори в различни населени места;
• отказа да се преименуват градове, села, улици, площади и читалища, които продължават да носят имена на лица, осъществявали терористична дейност.
  Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България!
/Из Декларация на Атлантическия съвет на България „Ден на памет и почит“ http://atlantic-council.bg/%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0…/