Атлантици: Тринадесет неудобни въпроса – защо черната кутия на падналия МиГ-29 отива в черната дупка Русия?

Загиналия пилот Валентин Терзиев

Загиналия пилот Валентин Терзиев

Черната кутия отива в черната дупка...

1. Може ли да се доверим на Русия, след като във военната си доктрина тя разглежда НАТО, а следавателно и България, като враг? А също така руски бойни самолети с провокативни полети над Черно море редовно вдигат по тревога нашите дежурни изтребители.

2. За близо една година и половина България изгони осем руски дипломати и разби руска шпионска резидентурна група, част от шпионската мрежа на Кремъл в България, генерал Решетников и олигархът Малофеев са със забрана да влизат в страната ни за 10 години, председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с повдигнати обвинения за шпионаж, руският посланик Елеонора Митрофанова дава скандални интервюта и заплашва тези "луди глави", които тръгнат да защитават България против домогванията на Кремъл, а служебното правителство все още покорно си мълчи за това. Как тогава България може да се довери на руската страна за изясняване на истината с падналия самолет?


3. След като въпросният изтребител МиГ-29 е ремонтиран от РСК МиГ, може ли да се има доверие на руската страна за изясняване на обективната истина, особено предвид възможността ремонтът да е бил некачествен? Неведнъж досега България е имала рекламации към руската фирма за извършени ремонти. Помним броженията сред пилотите ни през есента на 2017 г. заради съмнения в годността на авиационната техника.

4. Изпращането на черната кутия в Русия обвързано ли е по някакъв начин със скоростното подготвяне от служебното правителство нови договори с руската страна на стойност до 100 милиона лева? Да не би някой управляващ да си прави наивната илюзия, че така ще успее да договори по-добри условия?


5. След като РСК МиГ закъснява с изпълнението на петте договора по рамковото споразумение от 2018 г., а Министерството на отбраната продължава да не дава информация на обществото какво е състоянието на изпълнението на тези договори, изпращането на черната кутия в Москва няма ли да влоши допълнително позицията на България за искане на неустойки от руската страна? Такива вече са поискани от наша страна. Ако руснаците продължават да закъсняват, ще се искат ли нови?

6. Ако черната кутия бъде изпратена в Русия, въпросът е не само дали България ще се откаже от претенциите си към РСК МиГ заради закъснението на ремонтите, а също така и ще отстъпи ли страната ни на руския натиск за сключване на допълнителни споразумения за нови отсрочки по изпълнението на отдавна просрочените срокове по договорите? Помним, че малко преди да сдаде властта, министър Красимир Каракачанов (ВМРО), чрез заместника си Атанас Запрянов (близък до ГЕРБ), даде скандална отсрочка на руснаците.

7. Как ще се отрази изпращането на черната кутия в Русия на преговорната позиция на България по подготвяното сключване на нови договори с руската страна? По този начин няма ли руснаците да имат предимство при договарянето и България да е принудена да сключи още по-неизгодни бързи договори? Руснаците са майстори на изнудването чрез създаване на зависимости. 

8. Ако инцидентът с българския изтребител е причинен от поредните провакативни действия на руската бойна авиация (или на руския военноморски флот) в близост до провежданото военно учение край Шабла, каква ли е причината правителството да се довери на Русия за изясняване на истината? Вижда се и днес, че руските въоръжени сили редовно извършват провокации покрай провеждани учения на НАТО или на наши съюзници и партньори.

9. Изпращането на черната кутия в Русия няма ли да доведе до компрометиране на класифицирана информация за учението? От страна на Министерството на отбраната вече беше обявено, че докладът на българските разследващи ще има явна и класифицирана част. Защо на Русия, която е обявила НАТО за враг, потенциално трябва да се разкрива класифицирана информация?!

10. Ако причината за инцидента се окаже грешка на командването, като отговорността върви към високите нива и засяга близки хора на пРезидента Румен Радев, тогава може ли да се вярва на Кремъл да разкрие истината? И по този начин да засегне интересите на хора по командната верига във ВВС, включително и президента като върховен главнокомандващ, които са застъпници на идеята МиГ-29 да се използва възможно най-дълго, като така продължават да се наливат още стотици милиони в Русия? Най-важното и същевременно най-тревожното тук е каква цена ще поиска Москва за своето мълчание от виновните по командната верига? Кремъл знае как винаги да си поиска съответната цена за оказана услуга. И тя е зависимост. Услуга срещу служба. Доживотна служба на Москва. Не един възпитаник на съветско или руско учебно заведение се е сблъсквал с такава дилема.

11. По принцип и в частност, може ли да се има доверие на една авторитарна държава за разкриване на истината? Особено ако тази диктатура води хибридна война против нас. Може ли мишената да се довери на агресора?

12. В състояние ли са от РСК МиГ, за които е известно, че имат проблеми с изпълнение на поръчките не само в нашия случай, да разчетат черната кутия? Има ли руската компания тази техническа възможност да го направи качествено, без да унищожи неволно търсената информация?

13. Предвид всичко гореизложено, Министерството на отбраната за наивници ли ни взема всички нас?

Атлантически съвет на България